Riistaeläimen ruhon tärkeimmät osat, kauris: Arkisto: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

Riistaeläimen ruhon tärkeimmät osat

Kauriin läpileikkaus
Kauriin läpileikkaus

Riista
Luonnonvarainen, metsästettyjen, nykyisin toisinaan myös tarhattujen eläinten liha: Suomessa yleisimmin hirvi, metsäpeura, valkohäntäpeura (uusi nimisuositus valkohäntäkauris), kuusipeura (nimisuositus täpläkauris, istutettu, ei kuulu Suomen alkuperäiseen eläimistöön, metsästetään vain vähän), metsäkauris, poro (tarhattu), villisika, metsäjänis, rusakko ja harvinaisuutena karhu.

Hirvieläimiin kuuluvien kauriiden liha, joka on maultaan mietoa sekä mureaa ja hyvin vähärasvaista. Sopii paistiksi (mm. kauriinsatula) ja leikkeiksi sekä pataruokiin, kyljykset pannulla paistettavaksi. Myös maksa on syötävää.

Etelä-Suomessa istutettuna pohjoisamerikkalainen valkohäntäpeura (Odocoileus virginianus) on alun perin istutettu Ahvenanmaalle 1950-luvulla, Manner-Suomeen 1970- ja 1980-luvuilla ja on levinnyt kohti pohjoista ja itää. Ruotsista on vaeltanut metsäkauriita Lappiin, Venäjältä jonkin verran Etelä-Suomeen. Metsästys melko vähäistä. Suomessa myös kuusipeura (Dama dama), nyttemmin suositeltu nimi täpläkauris, sillä kuuluu kauriisiin, mutta sen levinneisyys ja pyynti ovat hyvin vähäisiä.

1. Kauriin satulaselkä

Satulaselkä
Sisältää sisä ja ulkofileen ja siitä saa hienon paistin 8 - 10 hengelle. Ulko ja sisäfilee voidaan leikata medaljongeiksi tai selyksiksi. Koska liha on hyvin vähärasvaista, se on paras silavoida.

2. Paisti

Etuselkä
Paisti on mureaa ja vähärasvaista lihaa. Se painaa n. 2 1/2 kg ja riittää 10 hengelle. Myydään myös pienempinä paistiksi, leikkeiksi ja kääryleiksi sopivina paloina.

3. Lapa

Lapa
Lapaa ostetaan harvoin kokonaisena, vaan useimmiten luuttomana ja pienempiin osiin paloiteltuna. Naaraseläimen lihaa voidaan paistaa. Muuten lapaa yleensä paistetaan paloiteltuna padassa.

4a. Rinta ja kylki

Etuselkä
Rinnasta ja kyljestä saa hyvää lihaa, joka sopii padassa paistettavaksi, höystöihin ja riistalihaliemen valmistukseen. Kylkiluut voidaan paistaa uunissa.

4b. Kaula

Kaula
Kaulaliha sopii erittäin hyvin höystöihin ja muihin pataruokiin, riistakeittoihin, pasteijoihin ja piirakoihin.