Raudanpuuteanemia: Erityisruokavaliot: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

Erityisruokavaliot

Raudanpuutosanemiaa potevan on hyvä syödä ruoka-aineita, jotka sisältävät rautaa. Tällaisia ruoka-aineita ovat veri ja maksa, vihanneksista parsakaali ja herneet sekä marjoista mustat viinimarjat ja mustikat. Myös aprikoosit, rusinat ja perunat sisältävät rautaa.

Raudanpuuteanemia

Ruoan liian vähäinen rautapitoisuus on tavallisin syy muuten terveen henkilön raudanpuuteanemiaan.

Ravinto sisältää kahdenlaista rautaa. Näitä raudan eri muotoja elimistö ei pysty käyttämään yhtä hyvin hyödykseen. Lihan, siipikarjan ja kalan sisältämästä raudasta noin puolet on rautaa, jota elimistö kykenee käyttämään hyvin hyödykseen. Muu osa näiden ruoka-aineiden raudasta sekä kaikki kasvikunnasta peräisin olevien ruoka-aineiden rauta on elimistön kannalta huonosti hyödynnettävässä muodossa.

Kasvikunnan sisältämän raudan imeytymiseen vaikuttavat lisäksi ravinnon muut ainesosat. Useat eri tekijät, kuten teessä oleva parkkihappo ja viljan kuoriosassa olevat kuituaineet sekä fytaatti huonontavat imeytymistä. Myös maidon sisältämät fosfaatit heikentävät raudan imeytymistä. Askorbiinihappo (C-vitamiini) ja liha puolestaan parantavat kasvikunnan tuotteiden raudan imeytymistä.

Raudan saannin kannalta parhaita ruoka-aineita ovat sisäelimet ja liha. Kasvikunnasta peräisin olevista ruoka-aineista mainittakoon kaalit, herneet, pavut, mustat viinimarjat, mustikat sekä kuivatut hedelmät, kuten rusinat, viikunat ja aprikoosit. Edellä mainitut ruoka-aineet tuottavat jonkin verran rautaa elimistön käyttöön samoin kuin ruisleipä, huolimatta siinä olevasta fytaatista. Peruna tuottaa myös huomattavan määrän rautaa, koska sitä syödään runsaasti. Myös vehnäjauhot sisältävät rautaa, sillä elintarviketeollisuus rikastaa ne raudalla.

Suomalaisessa ravintosuosituksessa suositellaan raudan määräksi aikuisille 9 mg 1000 kcal (kilokaloria) kohti. Raudan kokonaissaannin ei tarvitse ylittää 18 mg päivässä.

Parhaiten raudan tarpeen tyydyttää monipuolinen ruokavalio. Niiden, joilla on taipumusta raudanpuuteanemiaan, tulisi kiinnittää huomiota ruokavalioonsa. Ruokavalio pitäisi koostaa niin, että rauta olisi mahdollisimman hyvin elimistön käytettävissä olevassa muodossa. Lisäksi ruoan tulisi sisältää raudan imeytymistä edistäviä ainesosia. Päivittäin olisi syötävä lihasta, kanasta tai kalasta valmistettua ruokaa. Kerran viikossa tai kahdessa olisi syötävä jotain sisäelimistä valmistettua ruokaa. Jokaiseen ateriaan tulisi sisältyä raudan imeytymistä edistäviä C-vitamiinipitoisia kasviksia, marjoja tai hedelmiä.

Erityisruokavaliot
Reseptihakuun