Hieman taustatietoa
Bestman ja kaaso ovat usein todistajina avioliittoa solmittaessa - tosin ilman virallista asemaa - ja yleensä läheisiä ystäviä, jotka tuntevat hyvin sulhasen tai morsiamen. Ennen, suurien sukuyhteisöjen aikana, todistajan tehtävä kuului yleensä läheiselle sukulaiselle, jolla oli mieluiten mahtiasema yhteisössä. Hän tavallaan takasi, että liitto oli suvun hyväksymä.
Suomessa maistraatti tai seurakunta selvittää avioliiton esteettömyyden ja takaa vihkijälle että avioliitolle ei ole esteitä, kuten päättymättömiä aikaisempia liittoja tai vastaavaa. Vihkijä kirjoittaa nimensä vihkitodistukseen. Jos parilla ei ole omaa todistajaa mukana, vihkisopimuksen todistajina voivat toimia siviilivihkijän virkailijat.
Nykyisin bestmania ja kaasoa ei juuri valita aikaisempien kriteerien mukaan. Edes kuninkaallisella tasolla heiltä ei odoteta muuta kuin tapahtuman todistamista ja läheistä ystävyyttä. Bestmanin ja kaason tehtävä häiden ja juhlien aikana ovatkin suhteellisen vähäiset, bestman ja kaaso ovat jatkuvasti tukemassa ja auttamassa hääparia yhtenä elämän tärkeimpänä päivänä. Yleensä suurimmat ponnistelut aiheuttaa huolehtiminen siitä, että morsian tai sulhanen saa polttarit, joita muistellaan hauskoina läpi elämän. Ja siihen tarvitaan kelpo miestä tai naista.
Polttarit ovat perinteisesti juhla, jonka bestman järjestää tulevalle sulhaselle tai kaaso tulevalle morsiamelle. Juhlan alkuperäinen tarkoitus oli hyvästellä poikamieselämän ilot.
Polttarit eivät millään muotoa ole vain suomalainen tapa. Esim. Ruotsissa ne ovat miehelle pidettyinä "svensexa" ja naisseurassa "möhippa". Brittienglanniksi juhlat ovat miehelle "stag night" ja naiselle "hen night", ja amerikanenglanniksi "bachelor party" ja "bachelorette party". Suomeen sana polttarit on tullut saksan nimityksestä "Polterabend".
Kaikki muuttuu ajan myötä, ja niin myös käsitykset siitä, mitä polttareissa tehdään. Ensinnäkin naisten ja miesten polttareiden väliset erot ovat pienentyneet jonkin verran. Toisekseen enää polttareiden ei kuulu tai suorastaan täydy yltyä "ryyppäjäisiksi", vaikka useimmissa tilaisuuksissa alkoholia nautitaankin. Kolmanneksi on yhä tavanomaisempaa, että polttareiden järjestäjät keksivät uusia, luovia keinoja yllättää, viihdyttää ja ilahduttaa päähenkilöä. Mutta valitaanpa yllätykseksi juhlapuvut ja laskuvarjohyppy tai risteily, kylpylähoito ja taidenäyttely, tärkeintä on tehdä päivästä tai päivistä kokemus, jota sekä kunniavieras että muut osanottajat muistelevat mielellään. Parhaista polttareista puhutaan vielä monen vuoden päästäkin.
Muista nämä yleissäännöt!
Ketkä tulevat mukaan?
Polttarit eroavat varsinaisista hääjuhlista mm. siten, että niihin kutsuttavien ystävien ja sukulaisten joukkoa ei yleensä ole tarpeen rajata. Osallistuminen on vapaaehtoista, ja koska useimmat polttarit järjestetään omakustanneperiaatteella, osallistujamäärän kasvaminen ei aiheuta taloudellista haittaa. Siitä huolimatta on parempi tähdätä laatuun kuin määrään. Yleensä edelleen tulevan morsiamen polttareihin osallistuu vain naisia ja tulevan sulhasen polttareihin vain miehiä, mutta se ei estä vastakkaisen sukupuolen vierailua polttareissa esim. entisen kumppanin yllätysvierailuna tms.
Toisaalta polttareista on aivan yhtä noloa kuin varsinaisista hääjuhlistakin unohtaa tai jättää kutsumatta ne, joiden todella pitäisi olla paikalla. Kun laadit polttareiden vieraslistaa, kaikkein yksinkertaisinta - ja varminta - on pyytää morsian/ sulhanen itse kirjoittamaan luettelo heistä, jotka ainakin pitäisi kutsua. Yleensä aikomusta järjestää polttarit ei pidetä suurena salaisuutena, ja siten ei myöskään ole vaarallista antaa päähenkilön itsensä osallistua vieraslistan laadintaan.
Joskus kuitenkin halutaan lähettää polttarikutsut niin, ettei päähenkilö tiedä asiasta mitään. Näissä tapauksissa ei tietenkään voi muitta mutkitta tiedustella morsamelta tai sulhaselta, keitä hän haluaa paikalle. Tosin sekään ei anna hyvää syytä unohtaa ketään. Yksinkertaisinta on kysyä neuvoa päähenkilön eri kaveripiireihin kuuluvilta ystäviltä. Vain harvoilla ihmisillä on ystäviä ainoastaan yhdellä elämänalalla, ja siksi kokonaisuuden hahmottaminen edellyttää muiden apua. Ota yhteyttä valitsemiisi henkilöihin eri kaveripiireistä ja pyydä heiltä luetteloita.
Kutsu
Kaikille sopivan päivämäärän löytäminen on lähestulkoon mahdoton tehtävä, mutta mitä aikaisemmin sitä alkaa etsiä sen parempi. Koska useimmat häät ja polttarit järjestetään kesällä, yleensä vähintään yhden ja usein useampisen mahdollisten polttarivieraiden lomasuunnitelmat tai kesäharrastukset estävät paikalle saapumisen. Tavallisimmin polttarit järjestetään n. 1 - 8 viikkoa ennen häitä, joskus harvoin vain muutamaa päivää aiemmin. Mutta jos aikataulu täytetään hyvin tiukaksi juuri häiden alla, tulevan aviopuolison elämä vaikeutuu melkoisesti, koska hänellä on jokseenkin varmasti paljon ratkaistavaa vihkimisen ja hääjuhlien suhteen. Sitä paitsi mitä lähemmäs häitä mennään, sitä varmemmin menetetään ajoituksen yllätysmomentti.
Kaasona tai bestmanina ja pääjärjestäjän sinulla on täysi oikeus päättää polttareiden tapahtuma-aika omin päin. Mutta jos haluat mukaan mahdollisimman paljon väkeä, kannattaa ensimmäisessä kutsussa mainita kolme vaihtoehtoista päivämäärää. Pyydä kaikkia vastaamaan nopeasti, mikä vaihtoehto kullekin parhaiten sopii. Kun olet saanut kaikki vastaukset tai antmasi vastausaika on umpeutunut, laske, mikä ajankohta näyttää juhlille lupaavimmalta. Usein jotkut vieraat ovat läheisimpiä päähenkilölle ja siten tärkeämpiä saada mukaan polttareihin kuin toiset. Tarkasta siis ensin, mikä vaihtoehto sopii parhaiten lähimmille ystäville, ja ota vasta sen jälkeen huomioon, mikä aika sopii useimmille vieraille.
Miten sitten päätätkin huolehtia järjestelyistä, sinun täytyy joka tapauksessa ratkaista monia isoja ja pieniä pulmia ennen juhlaa ja sen aikana. Polttareiden laatu on yksityiskohtien summa, joten käytä reippaasti aikaa niiden kriittiseen viimeistelyyn ennen juhlaa.
Yleissääntö on tarkastaa aina polttareihin osallistuvilta, onko heillä yhteyksiä, ystäviä tai tuttavia, jotka voivat auttaa tai tehdä hyvän tarjouksen kuljetuksista, tilavuokrista, ruoasta, ohjelmanumeroista jne. Hyvien kontaktien avulla voi säästää paljon rahaa. Seuraavaan luetteloon on kerätty joukko polttareihin liittyviä kysymyksiä ja mahdollisia tehtäviä:
Paikka
Matkat
Ohjelmanumerot
Ruoka
Jos laitatte itse lounaan/ päivällisen, ottakaa seuraavat seikat huomioon:
Päivällinen ravintolassa
Juomat
Musiikki
Sekalaista
Polttareiden vaikeimpiin järjestelyihin kuuluu budjetin määritteleminen sellaiseksi, että kaikki osallistujat hyväksyvät sen. Maksukyky ja halukkuus kun ovat niin erilaisia. Mitä enemmän kustannuksia vieraille koituu, sitä todennäköisemmin osa jää pois. Toisin sanoen ei ole mielekästä panna pystyyn kolmen päivän polttareita ulkomailla päivällisineen kalliissa ravintoloissa, jos se tarkoittaa, että vain kahdella on varaa lähteä mukaan. Samalla kuitenkin halutaan tietysti järjestää polttarit, joissa kertyy paljon hyviä kokemuksia. Ja laatu maksaa.
Järjestäjän roolin suuriin haittapuoliin kuuluu myös se, että budjetin petettyä lasku tipahtaa juuri järjestäjän syliin. Kokemus on opettanut monille, että rahoja on paljon vaikeampaa kerätä jälkikäteen kuin etukäteen. Sitä paitsi on lähes vuoren varmaa, että saat nähdä happamia ilmeitä, jos polttareiden jälkeen esität osallistujille paljon ennalta arvioitua suuremman laskun.
Toisin sanoen on kaikkien edun mukaista laatia heti alusta asti kunnollinen ja realistinen budjetti.
Keskimääräinen hinta-arvio
Kysy muilta osallistujilta jo suunnitteluvaiheen aluksi, kuinka paljon heidän mielestään on sopiva summa maksaa polttareista. Vastausten perusteella voit arvioida, mikä sopii keskihinnaksi osallistujaa kohti. Näin on helpompi suunnitella ohjelma.
Budjettiin kootaan tietysti kaikki ne menoerät, joita juhla tuottaa kaikille osallistujille. Loppusumma jaetaan sitten osallistujien lukumäärällä, josta vähennetään kunniavieras.
Osa budjetin summista on tarkkoja, kuten etukäteen neuvotellut hinnat eri ohjelmanumeroiden järjestäjien kanssa. Toiset voivat joustaa, kuten kuljetusmenot ja ruokaostokset tai ravintolakäynnit. Arvioi niitä varten todennäköinen kulutus ja pyöristä sitä sitten hiukan ylöspäin budjettia laatiessasi.
Jätä alkoholi mahdollisuuksien mukaan budjetin ulkopuolelle. Ei ole oikeudenmukaista panna vähän tai ei ollenkaan alkoholia juovat kustantamaan runsaasti juovien menoja, ja niin siinä käy, jos kaikki maksavat alkoholista saman summan. Lisäksi on psykologisesti helpompaa hyväksyä loppusumma, joka on matalampi kuin se olisi alkoholeineen. Tämä ei tarkoita, että voit unohtaa hyvien juomien - niin alkoholillisten kuin -holittomienkin - saatavuudesta huolehtimisen kokonaan. Voit esim. pyytää vierailta ottamaan omat pullot mukaan tai ostaa juomia koko seurueelle tai joihinkin ohjelmanumeroihin. Sinun tehtäväsi on valita, mikä järjestely vaikuttaa kokonaisuuden kannalta helpoimmalta käytönnönratkaisulta. Muista huolehtia, että kaikki varmasti ymmärtävät, että jokainen maksaa itse omasta kulutuksestaan. Vain morsian tai sulhanen ei maksa mitään, ja hänen juomansa lisätään yhteisbudjettiin tai maksetaan yhdessä tuumin jollain muulla tavalla.
Kun olet laskenut, mitä polttareiden suunniteltu ohjelma tulee maksamaan kullekin osallistujalle, voi olla fiksua lisätä hiukan hätävaraa ennalta arvaamattomille menoille. Hyvin usein tarvitaan pikkusummmia, joita ei ole osattu ottaa huomioon yhteisbudjettia laadittaessa ja jotka sinun tai muiden täytyy maksaa omasta lompakostanne. Hätävaran on hyvä olla n. 10 % kokonaissummasta tai vähimmillään sen pyöristys ylöspäin lähimpään 50 euroon. Jos jäljelle sattuu jäämään varoja kaikkien maksujen jälkeen, summan voi käyttää ylimääräiseen häälahjaan polttariporukalta, esim. pullolliseen hyvää viiniä tai muuhun vastaavaan.
Usein käy niin, että kaikki vieraat eivät pääse osallistumaan kaikkeen järjestettyyn. Joku saattaa päästä mukaan vasta myöhemmin päivän aikana tai joutua lähtemään aikaisemmin. Erinäisistä syistä joku voi päättää olla osallistumatta aivan kaikkeen koko päivän ajan.
Älä laske yksittäisille vieraille omia summia, jos suinkin voit välttää sen. Perussääntö on, että kaikki vieraat osallistuvat yhtä suurella summalla kunniavieraan viihdyttämiseen ja virvokkeisiin, ovatpa he paikalla koko järjestetyn ajan tai eivät. Jotta homma olisi helpompi pitää hanskassa, yritä saada sovittua yksi summa, jonka kaikki ilmoittautuneet maksavat. Toisaalta jos joku vieras ilmoittaa hyvissä ajoin, ettei pääse mukaan illan juhlintaan, voit tietysti olla vaatimatta häneltä maksua esim. yhteisestä päivällisestä.
Polttareiden aikana kierretään usein monissa eri paikoissa, koska eri ohjelmanumeroita on helpompi järjestää eri paikkoihin. Yleensä kuitenkin valitaan jokin paikka ja aika pääjuhlalle (päivälliset tai jotain muuta).
Yksityistilat
Halvin vaihtoehto on pitää varsinaiset juhlat kaason, bestmanin tai jonkun muun polttareihin osallistuvan kotona. Etuina ovaat tilojen ilmaisuus ja rahan säästyminen myös ravintola- tai baarihintojen välttämisen myötä, koska kaiken ruoan ja juoman voi ostaa itse. Ja itsestään selvästi tämä vaihtoehto luo myös läheistä ja lämmintä tunnelmaa.
Paikaksi olisi fiksua valita asunto, joka sijaitsee sopivan lähellä muita ohjelmapaikkoja tai keskustaa, jos myöhemmin illan aikana halutaan lähteä kaupungille.
Juhlateltta
Juhlien järjestäminen ulkona voi olla riskipeliä Suomessa. Jos haluat välttää mahdollisen sateen ja tuulen tuhovoiman, harkitse juhlateltan vuokraamista. Se suojaa sään vaihteluilta ja lisäksi siellä voi istua pidempään nauttimassa viilenevästä illasta. Teltan sisällä tunnelmasta muodostuu helposti lämmin ja mukava.
Telttojen vuokrahinnat nousevat valitettavan nopeasti, jos niihin haluaa mukaan lattian, pöydät, tuolit, valaistuksen, koristeet ja lämmityksen. Ja jos ollaan paikalla, jolla ei ole sähköä, täytyy ehkä lisäksi vuokrata myös sähköaggregaatti. Monet juhlateltat on mitoitettu isommille joukoille kuin keskimääräiset polttariporukat, ja telttojen hinnat lasketaan koon mukaan. Niinpä pieni vierasjoukko voi nostaa yllättävän paljon polttareiden hintaa kunkin vieraan osalta.
Mökki
Polttareiden pitäminen mökillä on monin tavoin käytännöllistä. Tunnelma on kuin lyhyellä lomalla, porukka nivoutuu helposti yhteen ja useimmilla mökeillä on hyvät mahdollisuudet puuhailla ulkona. Jos jollakulla polttariporukasta on sopiva mökki, se käy hyvin edullisesta tilaratkaisusta. Toisaalta vuokramökitkään eivät maksa maltaita varsinkaan suosituimpien lomakausien ulkopuolella. Monilla mökkien vuoraajilla on lisäksi mahdollisuus järjestää erilaista toimintaa alueellaan ja tarjota käyttöön sauna, kotateltta, kylpypalju tms.
Ravintola
Koko juhlan voi tietysti järjestää myös julkisissa tiloissa, esim. ravintolassa tai baarissa. Osa juhlasta voi kuitenkin olla mukavampaa viettää hiukan yksityisemmin, joten paras ratkaisu on etsiä ravintola, jonka kabinettiin polttariporukka voi vetäytyä hiukan erilleen. Monilla ravintoloilla onkin kabinetteja, ja jos teitä on riittävän monta, ei sellaisen vuokraamisesta joudu välttämättä maksamaan mitään. Ravintola saa tarvitsemansa voiton siitä, mitä te juotte ja syötte.
Yhdistysten juhlatilat
Oletettavasti joka kunnasta löytyy yksityisiä ja yhdistysten juhlatiloja, joita voi vuokrata. Tällaisten juhlatilojen hinta ei yleensä säikäytä, ja kun vuokraa tilan kerholta tai yhdistykseltä, ne saavat toimintaansa varten tarvitsemiaan tuloja.
Laiva
Veneily merellä, järvellä tai joella aurinkoisena kesäpäivänä kuuluu useimpien mielestä parhaisiin kokemuksiin. Päivän voi vaikka aloittaa veneilyllä ja pitää sitten varsinaiset juhlat laiturilla tai saaressa.
Veneen vuokraaminen on suhteellisen kallista, joten tämä onnistuu järkevimmin, jos joku polttariporukasta omistaa veneen tai tuntee ihmisen, joka on valmis antamaan veneensä käyttöön pientä korvausta vastaan (on kuitenkin muistettava ottaa huomioon veneen sallittu henkilömäärä ja mahdolliset lupa-asiat). Lähialueen pursiseuroilta ja kalastajayhdistyksiltä voi myös pyytää apua veneen ja miehistön hankkimiseen kohtuulliseen hintaan, ja heiltä voi saada sopivan kokoisten veneiden vuokraajien yhteystietoja.
Erityistilat
Polttareiden pääjuhlapaikkaa pohtiessa kannattaa ottaa huomioon myös poikkeukselliset juhlatilat kuten esim:
Moni seikka puoltaa sitä, että jokainen huolehtii itse ruokailustaan polttareiden aikana. Ensinnäkin näin säästetään yhteisistä kuluista, ja suuremman osan budjetista voi varata ohjelmanumeroihin. Toisekseen aina ei ole käytännöllistä yrittää ruokkia isoa ryhmää ravintolassa. Ja kolmanneksi ruoka maistuu usein paremmalta ja myös tunnelma kohoaa, kun ruokaa laitetaan ja nautitaan yhdessä. Sekä kesällä että talvella voi valmistaa monenlaisia maukkaita aterioita kokonaan omin käsin.
(Siitähän tämä koko verkkosivusto perustuu! Toim. huomautus.)
Polttareissa nautitaan yleensä yhteinen päivällinen. Ravintolassa syöminen on vaivattomin vaihtoehto, mutta monet juhlivat mieluummin hiukan yksityisemmin ja siksi päivällinen nautitaan jonkun kotona tai muussa vastaavassa tilassa. Jos päivällisen aikana esim. annetaan lahjoja, pidetään tietovisa, näytetään videoita, leikitään tai kilpaillaan, tavallinen ravintola ei välttämättä ole paras vaihtoehto. Sitä paitsi jos ostaa itse ruoat ja juomat, voi säästää paljon rahaa. Haittapuolena on tietysti se, että jonkun täytyy valmistaa ruoka.
Niinpä kannattaa valita sellaisia ruokalajeja, jotka voi valmistaa etukäteen, kuten naposteltavat, kylmän leikkelepöydän antimet, cocktail-tikut, lasagne, katkaravut jne. Toisaalta ruoan voi myös tilata valmiina kotiin pitopalvelusta tai noutoravintolasta.
Eräs nokkela keino välttää ruoanlaiton aiheuttama stressi (jos ruoanlaitto nyt stressiä voi aiheuttaa? Toim. huomautus) on palkata kokki hoitamaan työ puolestasi. Kokki valmistaa päivällisen sillä aikaa, kun polttariporukka hyörii muualla muissa ohjelmanumeroissa. Kokin palkkaaminen kotiin saattaa tulla halvemmaksi kuin koko seurueen ruokailu ravintolassa. Kokin kanssa sovitaan etukäteen ruokalista ja se, mitä aineksia keittiöön hankitaan häntä odottamaan. Kokkeja voi tiedustella esim. pitopalvelusta, mutta yhtä hyvin tehtävän voi hoitaa tuttu, taitava harrastelijakokki. Kokkia voi kysellä myös lähialueen ruokaloista tai hakea internetistä.
Kokeille maksetaan tavallisimmin ruokailija- ja ruokalajimäärän mukaan. Hinnaksi kolmen ruokalajin aterialle tulee yleensä n. 50 - 70 euroa ruokailijaa kohti.
Piknik
Monissa polttareissa tarjotaan joko aamupala tai lounas piknikillä. Itsestään selvästi piknik sopii parhaiten kevääseen tai kesään, mutta mikään ei estä pitämästä aivan yhtä hyvää piknikiä aurinkoisella ja suojaisalla paikalla talvimaiseman keskellä.
Sinulle järjestäjänä on käytännöllisempää jakaa ruokailuun liittyvät tehtävät muille osallistujille. Jako pitää tehdä hyvin selväksi ja helposti ymmärrettäväksi. Jonkun vastuulle voi esim. antaa erilaiset juustot, toiselle leivät, kolmas hankkii aterimet ja lautaset ja neljäs juomat. Piknikin huono puoli on tietysti se, että Suomen säähän ei voi luottaa. Jos ohjelmaan sisältyy jotain piknikin tapaista, suunnittele varalle jokin muu vaihtoehto, jos polttaripäivän sää tekee ulkoilun mahdottomaksi.
Grillaaminen
Grilliruoka maistuu useimmille. Grillin ja hiilien tuominen paikalle on yleensä järjestäjän vastuulla, mutta grillaus sujuu helpommin, jos laadit selkeät ja yksityiskohtaiset luettelot siitä, miten muut osallistuvat valmisteluihin. Perinteistä poikkeava ajattelu on nyt paikallaan: jätä tavalliset grillimakkarat kotiin ja valitse eksoottisempia makkaroita, liharuokia, kasviksia jne. Useimmat osallistujat miettivät ja etsivät ihan tosissaan, jos pyydät heitä tuomaan jotain erikoista grillattavaksi. Grillaukseen on helppo yhdistää muuta ohjelmaa, ja se sopii erinomaisesti ruokailumuodoksi, jos jo muutenkin olette ulkona muiden ohjelmanumeroiden takia. Jos yhteisten ruokein hankkiminen tuntuu hankalalta, jokainen voi ottaa mukaansa sen, mitä itse haluaa grillata, ja salaatti ja lisukkeet hankitaan yhteisbudjetin varoista.
Alkoholia kuluu lähestulkoon kaikissa polttareissa. Polttarit ovat alkujaan "viimeinen ilta jengin kanssa" - viimeiset kemut ennen pyhään aviosäätyyn astumista. Aikaisemmin ajatuksena on saattanut olla, että tämä on viimeinen mahdollisuus tehdä sellaista, mikä kuuluu lähinnä poikamieselämään. Nykyisin avioliiton solmimiseen ei enää suhtauduta vastaaviin maailmanlopuntunnelmiin, ja vain harvojen täytyy murehtia siitä, että heidän naimisiin mentyään pitäisi luopua alkoholista ja kaveripiirin juhlista. Juuri siksi ei myöskään ole mitään syytä päästää polttareita lipsumaan juhliksi, joiden ainoa tarkoitus on juottaa tuleva aviopuoliso mahdollisimman känniin mahdollisimman lyhyessä ajassa. Polttareiden tulee olla juhla, joka halutaan muistaa ja josta halutaan puhua ihan julkisestikin vielä vuosia myöhemmin. Jos päähenkilö ei muista polttareistaan muuta kun sen, kuinka juovuksissa oli ja kuinka aikaisin sammui, kaaso tai bestman on hoitanut hommansa huonosti. Alkoholi on useimmiten luonnollinen osa polttareita, mutta kuten kaikki muutkin ilonaiheet se on parhaimmillaan, kun sen osuutta ei liioitella.
Hyvistä polttareista tulee, kuten muistakin juhlista, entistä paremmat hyvän musiikin myötä. Illan edetessä ja juhlien todella alkaessa pitäisi ehdottomast olla mahdollisuus kuunnella musiikkia ja tanssia. Jos polttareita vietetään ravintolassa, ollaan useimmiten DJ:n tai baarihenkilökunnan musiikkivalintojen armoilla, mutta jos juhlitte yksityistiloissa, muistakaa varata mukaan mieleistänne juhlamusiikkia.
Useimmiten polttareihin osallistuu vieraita, jotka ovat tunteneet päähenkilön läpi lapsuus- ja nuoruusvuosien, vaikka osa varmasti onkin uudempia tuttavuuksia. Musiikin valinnassa voi kuitenkin olla hyvä aloittaa penkomalla esiin kappaleita, jotka herättävät päähenkilön muistot nuoruusvuosilta.
Niin erilaisia kuin polttarit voivatkin olla, lähes kaikilla on yksi yhteinen piirre: kunniavieraan yllättäminen. Tulevan morsiamen tai sulhasen "kaappaaminen" kuuluu hauskimpiin ohjelmanumeroihin vieraiden ja useimmiten myös päähenkilön itsensä mielestä. Mutta koska useimmat morsiamet/ sulhaset tietävät, että edessä on hyvin suurella todennäköisyydellä polttarit, ja niiden ajankohta useimmiten rajoittuu enimmillään 5 - 6 viikkoon ennen häitä, täydellinen yllättäminen on vaikeaa. Ja koska useimmat osallistujat tapaavat kunniavieraan ja ainakin juttelevat hänen kanssaan usein, tietovuotojen ja varomattomien puheiden vaara on suuri. Joitain yleisiä neuvoja voi kuitenkin antaa, jotta tehtävä sujuisi helpommin ja yllätys olisi suurempi.
Tulevan morsiamen/ sulhasen pukeminen vaatteisiin, jotka herättävät huomiota kaupungilla, ei ilmeisesti koskaan mene pois muodista.
Varsinaisten pukuvuokraamojen lisäksi voi ottaa yhteyttä paikallisiin teattereihin ja tiedustella, saisiko niiltä vuokrata pukuja. Yhtä hyvin voi myös penkoa sopivia vaatteita kavereiden ja tuttavien vinteiltä ja kellareista.