Oluen valinta grillimakkaran seuraksi: Grilliruoat: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

Oluen valinta grillimakkaran seuraksi

Olut on ollut makkaran seuralainen kautta vuosisatojen, kuuluen tiukasti mm. skandinaaviseen, tsekkiläiseen ja saksalaiseen ruokaperinteeseen.

Aromimielessä makkara ja olut toimivat hyvin yhdessä: makkaran tuhtiutta tasapainottaa oluessa humalan aiheuttama miellyttävä katkeruus, kun taas makkaran runsautta, rasvaisuutta ja suolaisuutta tasapainottaa oluen virkistävä hiilihappoisuus. Yleinen suositus on, että mitä tulisempi makkara on, sen kevyemmän virkistävä oluen tulisi olla. Yleisoluen makkaran kanssa kannattaa käyttää täyteläisen makuista vaaleaa lager-olutta.

Kokeile myös eri oluttyyppejä makkaroiden kanssa. Voit tehdä olut ja makkara -teemasta grillijuhliesi ohjelmanumeron, ostamalla erilaisia makkaroita ja oluita, joita vieraat saavat maistelle ja arvioida.

Vinkkejä oluen käytöstä grillauksessa

Olut sopii hyvin grillaukseen. Oluen ainesosat vaikuttavat muihin raaka-aineisiin eri tavoin:

Hyvä nyrkkisääntö on: mitä vahvempi olut, sitä enemmän se tuo ruokaan makua. Jos oluen katkeroainepitoisuus on korkea - eli siinä on paljon humalaa - oluen annostelussa kannattaa olla varovainen. Oluen katkeroaineet voimistuvat keitettäessä, joten jos teet siitä grillikastikkeita, käytä miedosti humaloitua olutta, ja lisää sitä vähän kerrallaan.

Vaaleiden lager-oluiden maltaisuutta antaa grilliruoalle makeutta, joka sopii hyvin yhteen esim. sienten tai sipulin kanssa. Ne tuovat ruokaan myös hedelmäisyyttä, joka sopii erityisesti grillikastikkeisiin ja kalojen hauduttamiseen.

Tummat oluet tuovat ruoan valmistuksessa käytettäessä tukevuutta ja karamellimaisuutta. Niitä käyttämällä ruokaan saa myös hienostuneen paahteisuuden aromin.

Käytä näissä olutta:

Suosituksia

Tulinen grillimakkara
Tulisen makuiselle makkaralle sopii raikkaan makuinen, kevyesti humaloitu vaalea lager-olut, joka myös leikkaa makkaran suolaisuutta.
Esim. Carlsberg light, Koff light, Budweiser

Juusto-grillimakkara
Runsasmakuinen tuhti, suolainen makkara vaatii seurakseen täyteläisen maltaista, vaaleaa lageria, jossa oluen maltaisuus tukee makkaran monimuotoista aromia.
Esim. Karhu

Sinihomejuusto-grillimakkara
Tuhdin suolaiselle, runsasmakuiselle ja maukkaalle makkaralle käy hyvin keskihumaloitu, kuivan raikas vaalea lager. Kun maut yhdistyvät, oluen runsas kukkainen katkeruus ja humalointi leikkaa makkaran rasvaisuutta.
Esim. Budvar premium lager, Carlsberg

Valkosipuli-grillimakkara
Makkaran tukevan pehmeä valkosipulin maku vaatii seurakseen tumman, paahteisen oluen, jonka tumma, maltaisen paahtunut maku tasapainottaa makkaran vahvaa makua.
Esim. Guinness, Budvar dark lager

Reseptihakuun