Munuaistaudit: Erityisruokavaliot: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

Erityisruokavaliot

Munuaistaudit

Munuaistaudeissa ruokavaliohoito on oireiden mukaista.

Ruokavaliota joudutaan tarkistamaan sitä mukaa kuin oireet muuttuvat. Tavallisesti munuaistaudissa joudutaan rajoittamaan proteiinin saantia aina 40 - 20 grammaan päivässä. Saadusta proteiinista tulee 2/3 olla eläinkunnasta peräisin olevaa valkuaista. Mikäli proteiinirajoitus on tiukka, joudutaan valkuaisen määrän ja laadun ylläpitämiseksi käyttämään erityisiä vähäproteiinisia viljavalmisteita.

Vaikeassa munuaistaudissa joudutaan heikentyneen erityksen vuoksi rajoittamaan myös nesteiden saantia. Nesteen erityksen heiketessä on vaarana myös liiallinen natriumin ja kaliumin kerääntyminen elimistöön.

Natriumin saannin rajoittamiseksi on kiinnitettävä huomiota ruokasuolan käyttöön ja vältettävä suolaisia elintarvikkeita. Kaliumin saantia voidaan vähentää välttämällä runsaasti kaliumia sisältäviä hedelmiä, kuten banaania, luumuja, viinimarjoja ja karviaismarjoja. Vihannesten ja perunan kaliummäärää voi vähentää keittämällä ne runsaassa vesimäärässä.

Ruokavalion suunnittelun ja toteuttamisen helpottamiseksi on kehitetty vaihtotaulukkojärjestelmä, jossa elintarvikkeet on jaoteltu proteiinisisältönsä mukaan ryhmiin ja annoksiin. Annoksia ryhmän sisällä vaihtamalla saa vaihtelua ruokavalioon ilman, että proteiinimäärä muuttuu.

Ruokavalion suunnittelussa ja toteuttamisessa tarvitaan potilaan, lääkärin ja ravitsemusterapeutin yhteistyötä. Ravitsemusterapeutti opastaa ruokavalion toteuttamiseen liittyvissä ongelmissa ja häneltä saa myös tarvittavan materiaalin.

Erityisruokavaliot
Reseptihakuun