Munien keittäminen ja paistaminen: Arkisto: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

Munien keittäminen ja paistaminen

Keitä munat näin:
Pane munat kiehuvaan tai kylmään veteen. Veden tulee peittää munat. Munien tulee vain poreilla - kovalla kiehumisella valkuainen sitkistyy. Keittoaika vaihtelee koon ja tuoreuden mukaan. Tuoreet munat tarvitsevat hiukan pitemmän keittoajan. Munia ei pidä panna jääkaapista suoraan kiehuvaan veteen, koska ne silloin halkeavat helposti. Aloita jääkaappikylmien munien keittäminen kylmästä vedestä.

Keittoajat veden poreilemisen alkamisesta laskettuina:
Lähtökohta:
Kiehuva vesi
Lähtökohta:
Kylmä vesi
Pehmeäksi keitetyt munat (löysä)3 - 5 min1 - 2 min
Puolikovat munat (pehmeä)6 - 7 min4 - 5 min
Kovat munat9 - 10 min6 - 8 min

Huuhdo keitetyt munat heti kylmällä vedellä - kuorittavien kovien munien on oltava kylmässä vedessä, kunnes ne ovat jäähtyneet.

Valmista ilman kuorta keitetyt eli hyydytetyt munat näin:
Ilman kuorta keitettävien munien on oltava tuoreita. Kaada tilavaan, matalaan kattilaan sen verran vettä, että se riittää munien peitoksi. Lisää 2 tl suolaa/ vesilitra ja kiehauta vesi. Vähennä lämpöä. Riko muna kerrallaan kuppiin ja kaada se sitten "liukuvasti" veteen. Anna veden poreilla mutta ei kiehua n. 3 min. tai kunnes valkuainen on hyytynyt. Nosta muna reikäkauhalla ja tasoita reuna kauniiksi. Munat voidaan pitää lämpiminä haaleassa vedessä. Vähennä vesimäärää, jos keltuainen halutaan "silmäksi" keskelle.

Paista muna näin:
Lämmitä paistin- tai ohukaispannu ja pane siihen nokare rasvaa. Lämpö ei saa olla kovin kova, koska munat silloin sitkistyvät. Riko varovasti muna kerrallaan pannuun. Älä ripota suolaa keltuaiseen, se tulee silloin täplikkääksi. Mutta pane suola-astia pöytään. Muna voidaan kääntää ja paistaa hyvin kevyesti toiselta puolelta. Munarenkailla saadaan paistettavien munien muoto kauniiksi.

Reseptihakuun