Mitä viinipullon etiketti kertoo: Ruokaa ja viiniä: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

Ruokaa ja viiniä

Mitä viinipullon etiketti kertoo?

Chevalier Saint-Jean-etiketti
Punaviiniä Bordeaux-alueelta.

Jo roomalaisten aikana säilytysastiat ja myöhemmin myös tammitynnyrit merkittiin esim. merkinnällä CDR = Cote du Rhone (ranskalainen viinialue). Kun 1800-luvulla aloitettiin säilyttämään viiniä pulloissa, niin käsin kirjoitetut etiketit otettiin käyttöön. 1818 painettiin ensimmäinen etiketti Ranskan Bordeaux'ssa ja jo vuonna 1850 painettiin ensimmäiset etiketit väripainatuksilla. Etiketin tarkoitus oli toimia pullon ID:nä.

Tänä päivänä etiketin tarkoitus on edelleen sama. Jokaisella pullolla pitää olla etiketti ja etiketissä tietyt tiedot viinistä. Tietyt tiedot vaaditaan viinin valmistusmaan osalta, kun taas toiset tiedot vaaditaan sen perusteella, missä viini myydään.

Useimmilla viinipulloilla on kaksi etikettiä, etu- ja takaetiketti. Etuetiketti kertoo muun muassa viinin nimen ja kiinnittää ostajan huomion, kun taas takaetiketti tarjoaa hieman enemmän tietoa esimerkiksi tarjoilulämpötilasta ja minkä ruoan kanssa viini sopii. Lakisääteiset tiedot löytyvät useimmiten etuetiketistä.

Etiketissä voi olla maininta esimerkiksi myös siitä, onko viini valkoista, punaista tai kuohuvaa. Joissakin pulloissa voi myös esiintyä tieto viinin makeusasteesta ja espanjalaisissa etiketeissä näkyy usein myös, miten pitkään viiniä on ikäännytetty ennen kuin se päästetään myyntiin.

Kaiken tämän tarpeellisen tiedon lisäksi etiketillä on vielä tärkeämpi tehtävä, katseen vangitseminen. Tietyt tuottajat panostavat paljon etiketin suunnitteluun, kun taas toiset piirtävät se ohimennen. Tietyt eivät ole vaihtaneet etikettiä 60 vuoteen niin kuin Chateau Simone, kun taas jotkut palkkaavat etiketin suunnittelijan joka vuosi. Jopa Picasso, Chagall ja muut taiteilijat ovat suunnitelleet etikettejä. Monesti ennen kuin olet lukenut riviäkään tekstiä, olet jo luonut ensivaikutelman viinistä ja niin ihmeelliseltä kuin se kuulostaakin, niin suuri osa viineistä myydäänkin pelkän etiketin ulkonäön perusteella. Silti kannattaa muistaa, että hieno tai mukavalta näyttävä etiketti ei tarvitse olla laadukkaan viinin merkki.

Rypäleen maininta etiketissä on uudessa maailmassa enemmän sääntö kuin poikkeus. Myös vanhassa maailmassa, siis lähinnä Euroopan viinimaissa, on alettu mainita rypälelajike, jos alueen viinilaki ei sitä estä. Tällä halutaan helpottaa viinin valintaa. Pitää vain tiedostaa, että vaikka rypäle on sama, niin viinit voivat olla täysin erilaisia. Pelkkä rypäle ei ole tietyn maun tae.

Reseptihakuun