Lohi- ja kirjolohifileiden leikkausluokitus: Kalaruoat: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

Lohi- ja kirjolohifileiden leikkausluokitus

Lohi- ja kirjolohifileet luokitellaan viiteen erilaiseen leikkausasteeseen fileen viimeistelyn perusteella. Näistä A-file on kaikkein vähiten käsitelty ja viimeistelty perusfile ja E-file on puolestaan kaikkein pisimmälle viimeistelty.

Aiemmin ostetuin filee oli ruodollinen A-leikattu perusfile, mutta viime vuosien aikana ruodoton C-file on tullut yhä yleisemmäksi. Palvelutiskeissä suosituimmat fileet ovat C- ja D-leikattuja. Ruodoton, puhtaammaksi leikattu file kiinnostaa nykypäivän kiireisiä kuluttajia vaivattomana vaihtoehtona.

Yhtenäiset leikkausasteet ja määritykset helpottavat myös hintavertailua eri kalojen ja fileiden välillä. Jos lohifileestä ei esim. ole poistettu vatsarasvaa ja evää, se vaikuttaa oleellisesti kalan painoon ja hintaan.

Eri tavoin leikatut fileet sopivat ruoanlaittoon kaikki yhtä hyvin. Lähinnä eroa syntyy ruoanlaiton nopeudessa ja helppoudessa. Pitkälle käsitelty file helpottaa kotikokin työtä, kun taas esim. file ruodollisella A-leikkausasteella vaatii hieman enemmän käsityötä kotona.

A-leikkaus
Kalasta on poistettu kidusluu ja selkä- ja kylkiruodot ja se on loistava raaka-aine perusruoanlaitossa. Sopii uunikalaksi, medaljonkeihin, pannulla paistamiseen ja on myös erittäin hyvä raaka-aine loimulohen valmistukseen. Pienellä harjoittelulla fileen voi käsitellä itse mieluisakseen ja poistaa ruodotkin.

B-leikkaus
A-leikkauksen lisäksi on poistettu kaikki evät ja eväruodot sekä vatsarasva osittain. Myös B-leikattu file on hyvä raaka-aine perusruoanlaittoon.

C-leikkaus
Edellisen lisäksi on poistettu kaikki vatsarasvat. Kalan pystyruodot on poistettu koneellisesti 98 - 100 %. Ruodoton C-file on niin ikään loistava raaka-aine perus ruoanlaitossa. Koska pystyruodot poistettu, C-leikattu file sopii hyvin myös lapsiperheille tai käyttäjälle, jota ruodot haittaavat. Hyvä raaka-aine, kun tehdään esim. graavilohta tai muuta ruokaa, jossa tarvitaan vähärasvainen ruodoton filee.

D-leikkaus
Edellisen lisäksi on poistettu kaikki selkä- ja vatsarasvat. Kalan pystyruodot on poistettu 98 - 100 %, ja myös pyrstöpala on poistettu. Soveltuu kaikkeen ruoanlaittoon. Kun vatsarasva on kokonaan poistettu, fileestä voidaan valmistaa vielä viimeistellympää ruokaa.

E-leikkaus
Edellisen lisäksi E-leikatusta kalasta on vielä poistettu nahka. Kaikkein trimmatuin file. Soveltuu kaikkeen ruoanlaittoon, paitsi ei graavilohen valmistukseen, koska siivutus vaatii nahan. Hyvä raaka-aine esim. sushiin, voidaan leikata nahattomia annospaloja pannulle tai kuutioita lohikeittoon.

Reseptihakuun