Linnun paloittelu: Linnun paloittelu kahdeksaan osaan: Broileri ja muut linturuoat: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

Linnun paloittelu kahdeksaan osaan

Lintusakset
Ammattikokit käyttävät linnun paloitteluun tukevaa kokkiveistä. Selkärangan ja rintalastan irrottamiseen tarvitaan kuitenkin lintusaksia.
Lintusaksissa on erittäin suuri, kaareutuva kädensija. Saksien terät ovat myös kaarevat, joissakin saksissa on loiva hammastus, jolloin saksi pureutuu paremmin luihin. Saksien kärkiosa pysyy säilytyksen ajan kiinni, sulkemisen varmistaa käännettävä läppä.

Keskikokoinen tai iso lintu voidaan paloitella neljään, kuuteen tai kahdeksaan osaan. Halutessaan ruoanvalmistaja voi myös pitää rintapalan ja/ tai koipipalan kokonaisena, mutta silloin kannattaa pitää huolta, että kussakin annoksessa on sekä tummaa koipilihaa että vaaleaa rintalihaa. Linnun rinta leikataan kahdeksi rintafileeksi siipineen ja koipipalat leikataan erilleen koipipalaksi ja reisipalaksi.

1.

Verinen
Pane lintu työlaudalle rintapuoli ylöspäin ja leikkaa toinen koipi irti ruhosta nivelen kohdalta. Irrota samoin toinen koipi.

2.

Verinen
Pidä napakasti siivestä kiinni ja halkaise lintu rintalastan päältä. Käännä lintu ja halkaise se selkärankaa pitkin.

3.

Verinen
Irrota selkäranka lintusaksilla ja säästä se kanaliemen valmistukseen. Jätä siivet kiinni rintalihaan.

4.

Verinen
Leikkaa kukin rintapala lintusaksilla vinosti kahtia, jolloin toiseen palaan jää siipi.

5.

Verinen
Halkaise koipi-reisipala nivelten yhtymäkohdasta, kohdasta jonka alla kulkee myös valkoinen rasvakerros. Leikkaa siivestä kärki irti.
Kahdeksaan osaan paloiteltu lintu

Kahdeksaan osaan paloiteltu lintu