Lastenruoka: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

Lasten ruoka

Runsaasta teollisten lastenruokien valikoimasta huolimatta ei kotona valmistettua vauvanruokaa pidä väheksyä. Kotona valmistettua ruokaa syödessään lapsi tottuu myös helposti muun perheen aterioihin. Halutessa voidaan kotona valmistetun ruoan ohella käyttää teollisia vauvanruokia.

Voit valita vauvanruoka-aineiksi samoja ruoka-aineita, joista valmistat muunkin perheen ruoat. Käytä kuitenkin aina ehdottoman ensiluokkaisia ja tuoreita aineksia, jotta vauva välttyisi vatsavaivoilta ja ripulilta. Puhdista ruoka-aineet huolellisesti, pese ja kuori hedelmät hyvin ja käytä puhtaita työvälineitä.

Säilytä ravintoaineet. Keitä perunat ja juurekset kuorineen. Kypsennä pakastekasvikset höyryssä tai pienessä vesimäärässä ja käytä keitinliemi soseen löysentämiseen. Keitä kala, liha ja maksa suolattomassa vedessä tai kypsennä foliossa uunissa. Tarjoa ruoka heti, koska ravintoarvo ja ruoanlaatu kärsivät lämpimänä seisottamisesta.

Alle 8 kuukauden ikäisen lapsen ruokaan ei pidä lisätä lainkaan suolaa, ja mausteiden käytössä tulee olla varovainen. Suolaa ja lisäaineita sisältävät makkarat ja muut teolliset lihavalmisteet eivät kuulu vauvan ruokalistalle.

Kun valmistat vauvanruokaa pakastimeen, jäähdytä valmis ruoka nopeasti ja hyvin ja pakkaa se kertakäyttöannoksiksi. Sulata pakastettu ruoka-annos kerrallaan jääkaapissa ja lämmitä ruoka vesihauteessa.

Säilytä velli- ja puurojauhepakkaukset kuivassa paikassa huoneenlämmössä ja valmista ruoat pakkauksessa olevan ohjeen mukaan. Sulje pakkaus aina huolellisesti. Käytä avattu pakkaus kuukauden aikana.

Tarkista teollisia vauvanruokia ostaessasi tölkin tiiviys ja viimeinen myyntipäivä. Tutustu tölkkien käyttö- ja säilytysohjeisiin ja noudata niitä.

Avaamattomat tölkkiruoat säilyvät huoneenlämmössä, avatut on säilytettävä suljettuna jääkaapissa. Hedelmä- ja marjasoseet säilyvät avattuina jääkaapissa n. viikon, kasvis-, liha ja kalasoseet vain pari päivää.

Hyvä muistaa
Kaikki ruoka-aineet eivät ole pikkulapselle sopivia. Punajuurta, pinaattia, lanttua ja naurista ei pidä antaa alle vuoden ikäiselle lapselle, koska ne keräävät nitraattia.

Kuorimattomia appelsiineja ei saisi antaa pikkulapsen käteen, koska kuoressa olevat säilöntäaineet joutuvat helposti lapsen elimistöön.

Kuten edellä jo mainittiin, ei alle 8 kuukauden ikäisen lapsen ruokaan pidä lisätä suolaa. Senkin jälkeen kun suolaa jo voidaan lisätä, sitä on käytettävä varoen. On parempi totuttaa muu perhe vähäsuolaisen ruoan makuun kuin lapsi runsaaseen suolan käyttöön. Normaalioloissa vauva saa maidosta tarvitsemansa nestemäärän. Suuhygienian ja kehittyvien hampaiden kannalta on kuitenkin hyvä huuhtoa lapsen suu jokaisen aterian jälkeen antamalla hänelle muutama lusikallinen vettä. Kuumalla ilmalla lapsi saattaa tarvita nestettä myös aterioiden välillä. Vesi on silloin paras juoma. Imeväisikäisellekin vesi voidaan antaa keittämättömänä alueilla, joissa veden puhtautta seurataan. Sen sijaan maaseudulla ja kesämökillä, jossa käytetään oman kaivon vettä, jonka laatua ei ole tutkittu, se on hyvä keittää.

Opeta lapsi ennakkoluulottomaksi
Mitä aikaisemmin lapsi oppii syömään erilaisia ruokia, sitä ennakkoluulottomammin hän suhtautuu myöhemminkin uusiin ruokalajeihin. Tarjoa sen vuoksi lapselle mahdollisimman monipuolista ruokaa.

Lihalaaduista kannattaa aina valita vähärasvaisimmat vaihtoehdot. Jos lihassa on näkyvää rasvaa, poista se ennen ruoanvalmistusta. Lapset pitävät eri lihalaaduista valmistetuista keitoista, uuni- ja pataruoista, joihin voit yhdistää erilaisia kasviksia vuodenajan mukaan. Kanasta ja broilerista saa kevyitä ja huokeita aterioita. Pienille lapsille liha on paloiteltava hyvin. Jauhelihasta valmistuvat monet nopeatekoiset, lapsille mieluisat ruokalajit. Valitse aina vähärasvaista jauhelihaa, vaikka se olisikin kalliimpaa. Voit jatkaa sitä tuoreilla tai keitetyillä kasviksilla kuten perunalla, porkkanalla, punajuurella tai sienillä.

Sisällytä lapsen ruokalistalle myös rautapitoisia veri- ja maksaruokia. Varsinkin miedonmakuista broilerinmaksaa kannattaa suosia. Paloittele maksaruoat huolellisesti. Erityisesti lasten suosiossa ovat jauhetusta maksasta valmistetut ruokalajit.

Makkara on varsinkin leikki-ikäisten herkkua. Vaikka makkararuoat ovatkin nopeatekoisia ja huokeita, valmista niitä vain kerran viikossa. Makkaroista kannattaa suosia vähärasvaisimpia kuten nakki- ja siskonmakkaroita. Leikkelemakkaroista vähärasvaisimpia ovat gouter-, gotler- ja pekonimakkarat.

Munasta on helppo valmistaa ruokia. Käteviä munaruokia ovat munakkaat, sillä niihin voi sekoittaa edellisen aterian liha-, kala- tai kasvistähteet. Hyvällä teflonpannulla tai uunissa paistaen et tarvitse munakkaaseen rasvaa. Lapset pitävät myös laatikkoruoista, kuten kasvis- ja lihamakaronilaatikoista, joihin on käytetty munamaitoa.

Kalasta saa nopeatekoista ja huokeaa vaihtelua ruokavalioon. Lapset pitävät keitetyistä ja uunissa kypsennetyistä kalaruoista ja kalapyöryköistä. Suosi erityisesti kotimaista silakkaa, jota on saatavana myös sekä tuoreina että pakastettuina fileinä.

Sopiva määrä maitoa lapselle on 6 dl päivässä. Tuohon määrään sisältyvät kaikki maitovalmisteet kuten viili ja piimä sekä ruoanvalmistukseen käytetty maito esim. vellit. Yli vuoden ikäiselle normaalipainoiselle lapselle ja koko perheelle on sopivinta rasvaton maito. Jos lapsi on laiha ja syö huonosti, hänelle on hyvä antaa kevytmaitoa. Valitse muistakin maitovalmisteista vähärasvaisimmat.

Hedelmä- ja marjajogurtit ovat lasten suosiossa. Ne sisältävät runsaasti hampaille vahingollista sokeria. 2 dl:n jogurttipurkillisessa on 7 palan verran sokeria. Hedelmä- tai marjajogurtin voit valmistaa itse sekoittamalla maustamattomaan jogurttiin esim. omena- tai päärynäraastetta tai marjasurvosta. Makeutta jogurttiin saat tarvittaessa lisäämällä siihen banaanisurvosta.

Tarjoa lapselle kasviksia kuten porkkanaa, lanttua, kaaleja, punajuurta, tomaattia ja kurkkua mahdollisimman paljon raasteina, salaatteina, ruoan joukossa ja välipaloilla sellaisenaan.

Tuoreita tai pakastemarjoja ja hedelmiä lapsen tulisi syödä joka päivä. Tarjoa marjat mieluiten sellaisinaan ilman sokeria ja hedelmät hyvin pestyinä ja kuorittuina.

Anna lapselle täysjyväviljavalmisteita aterioilla ja välipaloilla päivittäin. Täysjyväleipiä ovat graham-, ruis-, ohra-, kaura-, hiiva- ja erilaiset näkkileivät. Puurojen ja vellien valmistukseen on valittavissa erilaisia nopeasti kypsyviä täysjyvähiutaleita. Älä tarjoa aamiaismuroja tai hiutaleita usein, sillä monet niistä sisältävät runsaasti sokeria. Aamiaisviljavalmisteista parhaita ovat kaura- ja ruismurot. Mannasuurimoita käyttäessäsi valitse tummat alkiomannasuurimot. Makaroneista kannattaa suosia tummia makaroneja ja tumma spagettia. Käytä valkoisen riisin tilalla tummaa riisiä tai kotimaisia ohrasuurmoita tai -helmiä.

Kun lapsi ei halua syödä
Yhden vuoden iässä lapsen kasvuvauhti hidastuu ja samalla ruoan tarve vähenee. Lapsi tietää itse, milloin hän on kylläinen, joten ruokaa ei pidä tuputtaa.

On myös tilanteita, jollin lapsi kieltäytyy syömästä. Ne voivat johtua esim. väsymyksestä, alkavasta sairaudesta, ylimääräisistä välipaloista tai halusta osoittaa omaa tahtoa. Tällaisissa tilanteissa on tarpeetonta huolestua. Lapset tulevat toimeen muutaman päivän vähälläkin ruoalla. Pitkäaikaseen ruokahalun menetykseen tarvitaan asiantuntijan apua.

On hyvä tietää, että:

Reseptihakuun