Lämpötilaopas: Ruokaa ja viiniä: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

Ruokaa ja viiniä

Lämpötilaopas

Lämpötila ja tuulettaminen

Viinin lämpötila

Valkoviini kylmien alkuruokien kanssa: 7 astetta
Roséviini kylmien alkuruokien ja kalan kanssa: 8 astetta
Valkoviini lämpimien äyriäisten ja kalan kanssa: 10 astetta
Roséviini ja valkoviini vaalean ja punaisen lihan kanssa: 12 astetta
Punaviini vaalean lihan ja kalan kanssa: 15 astetta
Punaviini punaisen lihan kanssa: 17 astetta
Punaviini riistan kanssa: 19 astetta

Voimme itse vaikuttaa monin tavoin siihen, että viini sopii valitun ruoan kanssa. Yksi on muistaa tarjoilulämpötilan merkitys, ja lisäksi se, että jotkin viinityypit tarvitsevat tuulettamista.

Viinin lämpötila on itse asiassa niin tärkeä, että jo parin asteen heitto ylös- tai alaspäin voi muuttaa vaikutelman täysin. Sama viini voi siksi sopia eri ruokien kanssa tarjottavaksi, jos se vain tarjotaan vähän viileämpänä tai lämpimämpänä.

23-asteisena punaviini tuntuu runsasalkoholiselta ja voimakkaalta. 17-asteisena se maistuu hedelmäisemmältä ja raikkaammalta. 12 - 13-asteisena pintaan nousevat katkeruus ja karheus.

Jääkaappikylmänä (noin 5 - 6-asteisena) tarjottu valkoviini tuntuu karheammalta ja hapokkaammalta, mutta neljä astetta lämpimämpänä se maistuukin runsaammalta ja hivenen täyteläisemmältä. Yli 14-asteisena se tuntuu ummehtuneelta ja laimealta.

Miten sitten tietää viinin lämpötilan? Ilman lämpömittaria sitä voi olla vaikea selvittää. Mutta älä käytä jääkaappia valkoviinin varastoimiseen vaan jäähdyttämiseen, ja pidä punaviini huoneenlämmössä, ellei tarjolla ole sopivan viileää tilaa. Jääkaappilämpötila on siis n. 5 - 6 astetta, ja huoneenlämpöisen viinin jäähdyttäminen viisiasteiseksi vie kolmisen tuntia.

Jos haluat tarjota valkoviinin kahdeksanasteisena, ota se jääkaapista n. 20 min. ennen tarjoilua.

Huoneenlämpöisen punaviinin viilentämiseksi 18-asteiseksi sitä voi pitää puolisen tuntia jääkaapissa tai viisi min. juoksevan, kylmän veden alla.

Viiniin voi vaikuttaa myös dekantoimalla eli kaatamalla sen esim. karahviin. Puolen tunnin ilmakosketus tekee nuoren viinin paljon pehmeämmäksi ja hedelmäisemmäksi.

Huomio! Älä tarjoa liian viileää viiniä lämpimän ruoan kanssa. Muista, että viinin lämpötila on tärkeä, jotta yhdistelmä toimisi. Jääkylmä valkoviini ja lämmin ruoka on huono yhdistelmä.

Tarjoa valkoviini lämpimän ruoan kanssa n. 10-asteisena, silloin aggressiivisuus on vähäisempää ja viini tuntuu pehmeämmältä ja maukkaammalta.

Kylmä viini antaa ruoalle kevyemmän leiman, siksi voi olla hyvä tarjota alkuruoan kanssa viini hiukan viileämpänä kuin pääruoan viini.

Lasien merkitys

Myös lasien muoto vaikuttaa viinin makuun. Laakeasta lasista maistettuna viini tuntuu täyteläisemmältä ja pehmeämmältä kuin kapeasta lasista tarjottuna. Se myös täyttää suuta enemmä, eritoten kielen etuosaa, jolla aistimme makeuden. Jos juo kapeasta lasista, suuta ei avaa yhtä paljon, ja viini päätyy siksi taemmas kielelle, jossa aistimme katkeruuden ja happamuuden.

Tästä voimme siis päätellä, että kapea lasi korostaa viinin hienoutta, kun taas avara lasi korostaa runsautta.

Reseptihakuun