Laktoosi-intoleranssi: Erityisruokavaliot: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

Erityisruokavaliot

Laktoosi-intoleranssi

Laktoosi-intoleranssia sairastava henkilö ei siedä maitosokeria, laktoosia, vaan saa siitä ilmavaivoja, ripulia ja kouristuksia.
Syynä tähän on se, että elimistöstä puuttuu kokonaan tai osittain laktoosia hajottava laktaasi-entsyymi. Laktaasi on entsyymi, joka pilkkoo laktoosin suolistossa glukoosiksi ja galaktoosiksi. Se on välttämätön laktoosin imeytymiselle ohutsuolesta verenkiertoon. Elimistön kyky pilkkoa laktoosia riippuu ohutsuolen laktaasientsyymin määrästä ja sen suhteellisesta aktiivisuudesta. Ilman tätä entsyymiä ei maitosokeri imeydy, vaan joutuu sellaisenaan paksusuoleen, jossa bakteerit alkavat hajottaa sitä. Bakteeritoiminnan tuloksena muodostuu kaasuja ja muita käymistuotteita, jotka aiheuttavat laktoosi-intoleranssille tyypilliset oireet.
Laktoosi-intoleranssi kehittyy vähitellen. Tämän vuoksi sitä on eri asteista, täydellisestä laktoosin sietämättömyydestä tilaan, jossa hapanmaitovalmisteita voi käyttää jokseenkin vapaasti, mutta tuore maito aiheuttaa vaivoja.
Synnynnäinen laktoosi-intoleranssi on harvinainen. Yleensä oireet alkavat ilmaantua pikkuhiljaa vasta 15. ikävuoden jälkeen. Taudilla näyttää olevan perinnöllinen tausta.
Laktoositon ruokavalio ei sisällä maitoa eikä maitovalmisteita eikä myöskään ruokia, joiden valmistukseen on käytetty maitoa. Poikkeuksena ovat yli 3 kk. varastoidut juustot (edam- ja emmental-tyyppiset) eli kovat kypsytetyt juustot sekä useimmat sulatejuustot.
Maitosokeria on eniten maidossa ja maitovalmisteissa. Piimässä, viilissä ja jogurtissa maitosokeria on huomattavasti, rahkassa ja tuorejuustoissa jonkin verran. Voin ja margariinin maitosokerimäärät ovat niin pieniä, että ne harvoin aiheuttavat oireita.
Maitojauhe on yleinen valmistusaine eineksissä ja makkaroissa. Tavaraselosteista voi tarkistaa sisältääkö valmiste maitoa tai maitojauhetta.

Erityisvalmisteet
Elintarviketeollisuus on kehittänyt laktoosi-intoleranteille joitakin erityisvalmisteita. Maidottomia makkaroita on saatavilla, samoin veteen tehtyä leipää on kaupan suuri valikoima.
Hyla-maitojauheessa maitosokeri on teollisesti hajotettu n. 80-prosenttisesti. Hyla-maitojauheesta valmistettu maito käy maitosokerimääränsä perusteella useimmille. Sen käyttöä rajoittaa kuitenkin makeahko maku. Apteekeissa myydään entsyymivalmisteita, joilla voi vähentää maidon laktoosia ja sitä kautta oireita. Valmisteita on kahdenlaisia: Ennen ateriaa nautittavat valmisteet vaikuttavat laktoosiin suolistossa. Apteekista saatavat Kerulac-tipat hajottavat maitoon lisättynä maitosokerin. Tipoilla käsitelty maito sopii useimmille laktoosi-intoleranteille. Senkin haittana on makeahko maku.

Laktoosi-intoleranssi käytännössä
Laktoosi-intolerantin on itse kokeiltava, miten paljon maitosokeria hän sietää. Tämän perusteella hän voi rajoittaa maitosokerin saannin sietonsa mukaiseksi. Mikäli ruokavalio on monipuolinen ja sisältää päivittäin 60 g juustoa, ei maidon poisjättäminen aiheuta ravitsemuksellisia puutteita.

Erityisruokavaliot
Laktoosittomat toscapullat
Reseptihakuun