Kokonaisen litteän kalan käsittely: Fileointi: Kalaruoat: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

Kokonaisen litteän kalan käsittely

Litteistä kampelakaloista tunnetuimpia ovat punakampela, kielikampela eli meriantura, piikkikampela ja silokampela. Litteät kalat uivat kyljellään ja molemmat silmät ovat kalan tummalla puolella. Kalan toinen kylki on vaalea. Kauniin muodon säilyttämiseksi kala suolistetaan aina kidusten kautta heti pyynnin jälkeen, yleensä jo merellä.

Fileointi
Koosta riippuen litteästä kalasta saa joko kaksi tai neljä fileetä. Nyljitpä kalan tai et, sinun on joka tapauksessa siistittävä ja suomustettava kala ennen fileointia.

Fileointi
1. Pane kampela työlaudalle tumma puoli ylöspäin. Leikkaa varovasti fileointiveitsellä irti pitkät selkä- ja peräevät evien ja lihan välistä fileiden muotoa noudattaen.
Fileointi
2. Tee terävällä veitsellä kalan keskelle syvä viilto aina luuhun asti päästä pyrstöön kylkiviivaa seuraten.
Fileointi
3. Irrota filee yhtenäisellä viillolla aloittaen kalan keskeltä ja edelleen kohti reunoja. Viillä mahdollisimman läheltä ruotoja. Käännä kala ja irrota samoin filee saman kyljen toiselta puolelta.
Fileointi
4. Käännä kala vaalea kylki ylöspäin. Leikkaa viilto kalan pään ympäri pitkin lihaisaa reunaa. Tee taas syvä viilto kylkiviivaa seuraten työstäen päästä pyrstöön. Irrota fileet vaiheen 3 mukaisesti.
Fileointi