Kihti: Erityisruokavaliot: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

Erityisruokavaliot

Kihti

Kihti on tulehduksellinen nivelsairaus, joka voi olla akuuttivaiheessa hyvinkin kivulias. Se tunnetaan kansankielessä myös nimellä luuvalo.

Sairaus on yleisin yli 40-vuotiailla miehillä. Naisilla kihti liittyy usein verenpainetaudin nesteenpoistolääkitykseen tai muuhun tautiin, kuten diabetekseen. Myös miehillä edellä mainitut syyt vaikuttavat kihdin syntyyn. Kihti on aineenvaihdunnan häiriö, jossa virtsahapon suoloja eli uraatteja kertyy vereen. Elimistö joko tuottaa uraatteja liikaa tai ei pysty erittämään niitä tarpeeksi. Virtsahappo on ihmisen puriiniaineenvaihdunnan lopputuote. Elimistö tuottaa puriinia itse ja sitä saadaan myös ruoasta ja juomasta.

Monissa ruoka-aineissa ja juomissa, erityisesti oluessa, on runsaasti puriinia. Alkoholi nostaa veren uraattipitoisuutta. Kihti voi johtua myös yleisestä aineenvaihdunnan häiriöstä eli metabolisesta oireyhtymästä, johon kihdin lisäksi kuuluvat verenpainetauti, diabetes, lihavuus ja veren korkea rasvapitoisuus. Kihti voi liittyä myös psoriasikseen tai munuaistautiin.

Ruokavalioon kannattaa kiinnittää huomiota jo ensimmäisen kihtikohtauksen jälkeen. Lähes puolet kaikista kihtiin sairastuneista selviää ilman lääkkeitä pelkän ruokavalion avulla. Kihtipotilaan on vältettävä runsaasti puriiniainetta sisältäviä ruoka-aineita, joista syntyy virtsahappoa. Kihtipotilaan tulee rajoittaa lähinnä sisäelinten, lihan ja kalan käyttöä. Sisäelinten, pienten kalojen ja siipikarjan nahan käyttöä vältetään kokonaan. Myös alkoholijuomat, erityisesti olut, ovat vältettävien aineiden listalla, samoin asetyylisalisyyliä sisältävät lääkkeet. Myös herneissä, vehnänalkioissa ja hiivavalmisteissa on runsaasti puriineja.
Sallittuja ruoka-aineita kihtipotilaalle ovat useimmat kasvikset, hedelmät, vilja- ja maitotuotteet, peruna, munat, rasvat, sokeri, kahvi, kaakao, tee, mausteet ja kalan mäti. Ylensyöntiä tulee kuitenkin välttää, ja ylipainoisten tulisi laihduttaa, jotta elimistön kyky poistaa virtsahappoa paranisi ja nivelten rasitus pienenisi.
Nestettä nautitaan paljon, sillä runsas juominen edistää virtsahapon poistumista.

Paljon puriineja sisältävät:
sisäelimet, kalan ja lintujen nahka ja hiivavalmisteet (ei leipä). Näitä vältetään.

Kohtalaisesti puriineja sisältävät:
kala, pienimunainen mäti, äyriäiset, liha, pavut (mm. soija), linssit, herneet, sienet ja liemivalmisteet (lihaliemi). Näitä syödään enintään 100 - 150 g päivässä.

Vähän puriineja sisältävät:
viljatuotteet (paitsi vehnänalkiot), maitovalmisteet, munat, rasva, sokeri, hedelmät, useimmat kasvikset, peruna, kahvi, tee, kaakao ja mausteet. Näitä ruoka-aineita voi syödä ilman rajoituksia monipuolisesti ja vähärasvaisen ruokavalion periaatetta noudattaen.

Lähde: Duodecim -> Kihti

Kihti reseptejä
Erityisruokavaliot
Reseptihakuun