Keittosanasto: Keittotaito - ruoanvalmistuksen nettiopas

Keittosanasto

Tältä sivulta voit hakea erikoisia sanoja tai vieraskielisiä sanoja ja niiden merkitystä.


Powered by Keittotaito

Keittosanasto haun tulokset

Osumia sanalle "tomaatti" löytyi 6

Tomaatti
Alkuaan eteläamerikkalainen perunan sukuinen koisokasvi ( Solanum lycopersicum, aiemmin Lycopersicon esculentum ) ja sen mehevä vihanneshedelmäksi luokiteltu hedelmä, maailman yleisimpiä vihanneksia. Tuotiin Espanjaan 1500-luvulla ja levisi muualle Eurooppaan. Viljelty Suomessa vasta 1900-luvun alusta lähtien, nykyisin Suomen suosituin vihannes.

Tomaatista on lukuisia lajikkeita ja muotoja. Hedelmä on pallomainen tai soikeahko, kypsänä tavallisimmin punainen, mutta on myös kokonaan keltaisia, oransseja, vihreitä sekä ruskeakuorisia, sisältä punaisia ( "musta tomaatti", Kumato-tomaatti ), vaaleanpunaisia, valkoisia, violetteja ja raidallisia muotoja.

Suomessa tavallisin muoto on pyöreä, punainen tomaatti, jonko koko ja maku vaihtelevat kasvupaikan ja kypsyysasteen mukaan.
Luumutomaatti on soikea, kiinteä ja melko vähäsiemeninen. Se sopii salaatteihin ja ruoanvalmistukseen, ja sitä käytetään tomaateista eniten elintarviketeollisuudessa.
Roomantomaatti on iso luumutomaatti, päärynätomaatti on päärynän muotoinen, terttutomaatti kasvaa tiheinä terttuina ja on makeahko ja syvänpunainen, pihvitomaatti on iso, vähäsiemeninen ja kiinteämaltoinen ja sopii etenkin ruoanvalmistukseen, kirsikkatomaatti eli "marjatomaatti" on hyvin pieni ja sitä käytetään salaatteihin ja koristeluun.

Tomaatteja nautitaan tuoreena sellaisenaan, salaateissa tai voileivällä, kypsennettyinä keitoissa, padoissa ja muhennoksissa. Tomaatin seuralaiseksi sopivat erityisen hyvin esim. valkosipuli, salottisipuli, basilika ja rakuuna. Tomaatteja myydään myös säilykkeenä (kokonaisena, murskana, tomaattisoseena, tiivisteenä eli tomaattipyreenä ja aurinkokuivattuina tomaatteina. Tomaateista valmistetaan mm. tomaattimehua ja ketsuppia. Välttämätön ainesosa tomaatti on esim. ratatouillessa ja gazpachossa, useissa maustekastikkeissa sekä etenkin italialaisessa (mm. monissa pizzoissa), espanjalaisessa ja provencelaisessa keittiössä. Raakoina poimittuja vihreitä tomaatteja voidaan säilöä etikkaliemeen (hillotut tomaatit).

Tomaatti on kurkun ohella käytetyimpiä vihanneksiamme. Tomaatti sisältää reippaasti karoteenia, 1000 ky/ 100 g ja kohtalaisesti C-vitamiinia, 20 mg/ 100 g sekä B-vitamiineja, kuten folaattia ja E-vitamiinia. Lykopeeni on väriaine, joka tekee tomaatista punaisen. Sen arvellaan myös suojaavan elimistöä vapaiden radikaalien hyökkäyksiltä ja samalla eräiltä syöpätyypeiltä. Lykopeenia on tuoreessa tomaatissa, mutta erityisen paljon kaikissa tomaattisäilykkeissä. Tomaatin sisältämällä beetakaroteenilla on samanlaisia myönteisiä vaikutuksia kuin lykopeenilla. Tomaatti on myös hyvä kaliumin lähde. Kalium säätelee yhdessä natriumin kanssa elimistön nestetasapainoa, ja se on välttämätön solujen normaalille toiminnalle. Lisäksi kalium säätelee verenpainetta, sydämenlyöntejä ja hermotoimintaa. Tomaatti pehmenee nopeasti säilytyksessä, joten hanki vain välittömään käyttöön tarvittava määrä kerralla. Säilytä lyhytaikaisesti n. +10 asteessa, siis mieluummin viileäkaapissa kuin jääkaapissa. Hieman raa'at tomaatit voit kypsentää huoneenlämmössä.
Täysin raa'at vihreät tomaatit pitää keittää tai valmistaa etikkasäilykkeeksi. Parhaiten tomaatin pakastaminen onnistuu jauhettuna soseena. Pizzan tai piirakan täytteeksi tomaattia voi pakastaa viipaloituna. Tomaattisäilykkeitä on markkinoilla varsin paljon mm. tölkitettyä tomaattisosetta, -mursketta, kokonaisia tomaatteja, tomaattimehua ja pakastettua tomaattisosetta.
Miksi tomaatti pitää säilyttää loitolla kurkusta?
Tomaatti tuottaa etyleenikaasua. Kaasu kypsyttää hedelmää, mutta myös sen lähellä olevia muita vihanneksia. Jos siis tomaattia ja kurkkua säilyttää vierekkäin, kurkku kypsyy turhan nopeasti.
Ominaisuutta voi käyttää myös hyväkseen. Esim. raa'at avokadot saa parissa päivässä kypsäksi, jos ne laittaa samaan paperipussiin banaanin kanssa. Mitä kypsempi banaani, sitä enemmän etyleenikaasua se tuottaa.

Luumutomaatti

* katso tomaatti.

Tomaattipyree, tomaattisosetiiviste, tomaattitiiviste
Paksu maustekastike, joka valmisetaan keittämällä kokoon (tiivistämällä) soseutettua kypsää tomaattia lähes tahnamaiseksi. Valmistetaan nykyisin teollisesti. Käytetään kastikkeisiin ja patoihin; ruokalusikallinen tai pari riittää. Värjää ruoan voimakkaasti punaiseksi. Myydään täyssäilykkeenä tai pursoissa; ei säily avattuna.

Tomaattisose
Siivilän läpi tasaiseksi puserrettu tomaattimurska. Yleensä maustamatonta. Sopii keittoihin ja kastikkeisiin.

Chili-tomaattikastike
Chili-tomaattikastike on ketsuppia kirpeämpää ja maustetumpaa mutta makeaa. Sen sijaan pienissä pulloissa myytävä chilikastike on tositulista chilipippurikastiketta. Sitä on syytä käyttää varoen, kun makeaa voi puolestaan lisätä reilustikin esim. riisi-, makaroni- ja jauheliharuokiin

Tomaattikastike
Tomaattikastike eli ketsuppi valmistetaan tomaattisoseesta, joka maustetaan viinietikalla, suolalla, sokerilla ja eri mausteilla. Makeutensa takia ketsuppi sopii paremmin pöytämausteeksi kuin ruoanvalmistusvaiheessa käytettäväksi mausteeksi.

1