Keittosanasto: Keittotaito - ruoanvalmistuksen nettiopas

Keittosanasto

Tältä sivulta voit hakea erikoisia sanoja tai vieraskielisiä sanoja ja niiden merkitystä.


Powered by Keittotaito

Keittosanasto haun tulokset

Osumia sanalle "taimen" löytyi 6

Korallitaimen
Tämä lämpimien vesien kala elää koralliriuttojen läheisyydessä. Valkoinen liha on kiinteää ja makeaa. Korallitaimen myydään kokonaisena tai fileinä. Leikkaa kokonaisen kalan ja paksujen fileiden pintaan viillot ennen kypsennystä. Paista uunissa tai pannulla, höyrytä tai grillaa.

Kultataimen
Kasvatettu taimen. Valmista kultataimen samalla tavalla kuin kirjolohi.

Meritaimen
Iso merikala, jonka liha on vaaleaa ja herkullista. Taimen voidaan paistaa kokonaisena tai kypsentää höyryssä ja tarjota kylmänä. Saatavissa myös savustettuna.

Purotaimen
Pieni tai keskikokoinen makeanveden kala, jonka liha on valkoista tai vaaleanpunaista, pehmeää, mehukasta ja miedonmakuista. Väri vaihtelee lajin mukaan. Purotaimen myydään kokonaisena. Paista uunissa tai pannulla, höyrytä tai grillaa.

Järvitaimen

* katso taimen.

Taimen
Lohikaloihin kuuluva arvokas kala (Salmospp.) Euroopassa, Aasiassa Mustanmeren ja Kaspianmeren seuduilla, istutettuna Yhdysvalloissa ja Kanadan eteläosissa sekä Uudessa-Seelannissa. Suomessa joko meritaimen ( nousee kutemaan jokiin ), järvitaimen ( suurimmissa järvissä ) tai purotaimen eli tammukka ( etenkin Lapin joissa ), kaikki samaa lajia (Salmo trutta). Tyypillinen pituus 50 cm ja paino 6 kg.

Taimenen selkä on kellertävä, kylki harmaa, kumpikin ruskea-, sini- ja punapilkkuinen, vatsapuoli keltainen. Liha valkoista, norsunluuväristä tai punertavaa, vaaleampaa kuin lohen ( järvitaimenen oranssinpunaista ), keskirasvaista, pieneksi lohkeavaa, hienostuneen makuista. Sopii valmistettavaksi lohen tapaan. Maukasta myös kylmänä ( hyytelöitynä ) ja savustettuna.

Taimen on urheilukalastuskohde myös muualla maailmassa, arvostettu erityisesti Isossa-Britanniassa ja Ranskassa. Ei kaupallista pyyntiä.

1