Keittosanasto: Keittotaito - ruoanvalmistuksen nettiopas

Keittosanasto

Tältä sivulta voit hakea erikoisia sanoja tai vieraskielisiä sanoja ja niiden merkitystä.


Powered by Keittotaito

Keittosanasto haun tulokset

Osumia sanalle "sherry" löytyi 2

Sherry
Espanjalainen valkoinen väkevä viini, jota tuotetaan maan lounaisosassa Andalusiassa Jerez de la Fronteran kaupungin ympäristössä. Muilla alueilla ja muissa maissa ei saa Eu:n määräyksestä tuottaa viinejä sherry-nimellä. Alkoholipitoisuus 15 - 20,5 %.
Sherryyn käytettäviä rypälelajikkeita ovat Palomino ja etenkin Palomino Fino sekä Palomino de Jerez, Pedro Ximénez ja Moscatel. Sherry valmistetaan käsin valikoiduista rypäleistä muiden viinien tapaan käyttämällä kuivaksi, mutta vahvistetaan brandylla ja makeutetaan rypälemehutiivisteellä. Sen annetaan käydä kolme kuukautta tynnyrissä ilmastoidussa kellarissa solera-menetelmän mukaisesti, jonka jälkeen viinit sekoitetaan kullekin valmistajalle ominaisella tavalla.
Käyvän sherryn pinnalle voi kehittyä ns. kukka (flor) eli hiivakasvu, jolloin tuloksena on oljenvaalea, kuiva, kevyt ja aromaattinen tyyppi fino tai tämän Sanlúcar de Barramedassa rannikolla tuotettu kevyempi alatyyppi, hyvin kuiva ja hieman suolainen manzanilla ( 'kamomilla' ), jonka flor on edellistä paksumpi ja tiiviimpi. Manzanilla pasadaa tuotetaan Sanlúcarissa.
Amontillado ( eteläespanjalaisen Montillan kaupungin mukaan ) on finoa, mutta pitempään kypsytetty, täyteläisempi, iäkkäämpi ja aromikkaampi, kuiva tai puolikuiva, väriltään ruskehtava, pähkinäisen makuinen.
Jos flor jää muodostumatta, viini väkeväidään olorosoksi ( 'tuoksuva' ), joka on tumma, kullanruskea, voimakasarominen, täyteläinen, kuiva ja makea. Sen alkoholipitoisuus on 15,5 %, joskus jopa 18 %. Oloroson valmistukseen käytetään Palomino Finon ohella Pedro Ximénez-lajiketta makeutta ja väriä antamaan. Olorosoihin kuuluu myös amoroso. PX-sherry on kaikkein makein oloroso, ja se valmistetaan kuivatuista Pedro Ximénez-rypäleistä. Eräät amontilladot voivat olla olorosojen sekoituksia.
Cream sherry ( kauppanimi ) on makea ja tumma, makeutettu rypälemehulla olorososta ja värjätty tummanruskeaksi tai se voi olla oloroson ja PX-sherryn sekoitus. Pale cream on myös kaupallinen nimitys, joka tarkoittaa finosta makeutettua pehmeää sherryä. Palo cortado on eräänlainen välimuoto, jossa on amontilladon tuoksu ja oloroson maku, ja se on kuiva, harvoin tuotettu.
VOS ( engl. Very Old Sherry tai lat. vinum optimum signatum ) tarkoittaa sekoitusta, joka sisältää pitkään, keskimäärin 20 vuotta, kypsytettyjä sherrytyyppejä. VORS ( engl. Very Old Rare Sherry tai lat. vinum optimum rare signatum ) on kuten VOS, mutta keskimäärin 30 vuotta kypsytettyä.
Etenkin kuivaa tai kuivahkoa sherryä ( finoa tai amontilladoa ) nautitaan aperitiivina, Andalusiassa usein tapasin kera. Fino sopii myös alkupalojen, ilmakuivatun kinkun, kylmäsavustetun lohen ja kovien juustojen kera nautittavaksi. Puolikuivaa sherryä käytetään myös ruoanvalmistuksessa kastikkeisiin ja keittoihin, makeaa sherryä ( oloroso ) jälkiruokien kanssa ja jälkiruokiin.
Sherry tarjotaan väkeväviinilasista tai erityisestä sherrylasista 8 - 10°C:n lämpötilassa ( kuivat sherryt ). Makeat sherryt säilyvät viikon verran avatussa pullossa, parhaiten jääkaapissa.

Sherryviinietikka, sherryetikka
Sherrystä etikkahappokäymisen avulla valmistettu tumma etikka, joka kypsytetään tynnyreissä. Maultaan happaman makeaa, väriltään ruskeaa. Sopii etenkin öljy-etikkakastikkeisiin, marinadeihin ja kasvisten, lihan ja kalan mausteeksi.

1