Keittosanasto: Keittotaito - ruoanvalmistuksen nettiopas

Keittosanasto

Tältä sivulta voit hakea erikoisia sanoja tai vieraskielisiä sanoja ja niiden merkitystä.


Powered by Keittotaito

Keittosanasto haun tulokset

Osumia sanalle "rapu" löytyi 16

Iso taskurapu
Näitä herkullisia äyriäisiä myydään sekä kypsennettyinä että elävinä. Naaraan etummaiset sakset ovat pienemmät kuin uroksella, ja sen vatsapuolella oleva pyrstö on leveämpi. Naaraasta saadaan herkullista mätiä, ja sen pyrstö on lihaisampi kuin uroksella. Urosravut ovat kuitenkin usein kalliimpia, sillä niiden etusaksissa on runsaasti valkoista lihaa. Molempien liha on kermaista ja herkullista kylmänä majoneesin kera.

Jättikatkarapu
Vaaleanpunainen katkarapu, jolla on punertavat jalat ja siniseen vivahtava pyrstö. Jättikatkarapu kasvaa jopa 11 cm:n pituiseksi, vaikka on tavallisimmin n. 8 cm:n pituinen. Käytä kuorittuja rapuja pikapaistetuissa ruoissa, tai grillaa kokonaisina kuorineen.

Katkarapu
Pieni sakseton syvänmeren äyriäinen, useita sukuja (Pandalus spp., Penaeus spp., Crangon spp.) ja lajeja. Suomessa myytävät katkaravut ovat kylmien ja lauhkeiden vesien katkarapuja, jotka pyydetään etenkin Pohjanmerestä Norjan vesiltä sekä Islannin ja Grönlannin vesiltä.

Yleinen laji pohjankatkarapu eli jäämerenkatkarapu (Pandalus borealis), jonka pituus on 10 - 15 cm. Sitä tuodaan Suomeen keitettynä ja pakastettuna (kuorineen tai kuorittuna) tai suolaveteen säilöttynä, joskus tuoreenakin (kuorineen). Sen syötävä osa n. 50 % painosta, väri harmaa, muuttuu keitettäessä vaaleanpunaiseksi; keitettävä nopeasti, koska sitkistyy keitettäessä. Muita eurooppalaisia lajeja mm. leväkatkarapu (Palaemon serratus) ja pieni hietakatkarapu (Crangon crangon), joita saa Suomesta harvoin.

Trooppisten ja subtrooppisten merien katkaravut ovat yleensä edellisiä kookkaampia (pituus jopa 20 cm), ja niitä tuodaan Eurooppaan Kaukoidästä (usein Thaimaasta, Indonesiasta ja Bangladeshistä), kuten jättitiikerikatkarapu (Penaeus monodon) ja ruskea tiikerikatkarapu (Penaeus esculentus), joita Suomessa nimitetään usein jättikatkaravuiksi ja joskus virheellisesti scampiksi. Lämpimien merien katkaravut myydään yleensä raakoina ja pakastettuina, joko kokonaisina tai kuorittuina, joko päineen tai ilman päätä, ja ne sopivat kypsennettäviin ruokiin.

Lukuisia katkarapulajeja kasvatetaan kaupallisesti sekä suolaisen että makean veden altaissa eri puolilla maailmaa. Niitä myydään tuoreina, keitettyinä, säilöttyinä tai pakastettuina, joskus keinotekoisesti värjättyinä.

Katkaravut sopivat keittoihin, vokkiruokiin, salaatteihin, täytteisiin, vaahtoihin ja tarjottavaksi myös lihan, linnun, vihannesten ja pastan kera. Niitä voidaan tarjota yksinäänkin keitettyinä joko sellaisenaan (jo valmiiksi keitetyt vain kuumennetaan) tai esim. valkosipulilla maustettuina. Nautitaan lämpiminä tai kylminä. Katkaravut sisältävät paljon B12-vitamiinia ja niasiinia.

Rapu
Keski- ja Pohjois-Euroopan, myös Suomen sisävesissä elävä äyriäinen (Astacus fluviatilis), jota pyydetään meillä erityisesti Etelä- ja Keski-Suomessa sekä Pohjanmaalla ravustuskaudella vuosittain 21.7 ( klo. 12.00 ) - 31.10. Pyydettävän naaraan vähimmäispituus n. 12 cm ja koiraan 15 cm ( alamittaisten pyynti kielletty ), tällöin ravut ovat 6 - 10 vuotiaita. Naaraan paino n. 30 g, koiraan 35 - 40 g. Koiraalla isommat sakset kuin naaraalla, naaraalla leveämpi pyrstö. Väri elävänä vihertävänruskea.

Ravut myydään elävinä ja keitetään elävinä suolalla ja tillillä maustetussa vedessä ( keittoaika 5 - 10 min. ), jolloin niiden väri muuttuu kirkkaanpunaiseksi. Syötävä osa on n. 35 % kokonaispainosta. Ravusta syödään pyrstössä ja saksissa oleva raikkaanmakuinen ja mehukas liha. Tarjotaan paahtoleivän ja voin kera.

Kotimaisia rapuja myydään usein jokiravun nimellä, mutta myös kypsennettyjä, pakastettuja tuontirapuja on Suomessa joskus myynnissä nimellä jokirapu. Muita vastaavia rapuja ovat Astacus astacus ja Cambarus-lajit.

Suomessa esiintyvät myös vaalea, piikkikuorinen kapeasaksirapu ( Astacus leptodactylus ) harvinaisena Kaakkois-Suomessa ( yleisempi Venäjällä ) sekä 1960-luvulta lähtien istutettu täplärapu.

Sammakkorapu
Tämä rapu elää Australian koillisrannikolla ja voi kasvaa yli 20 cm:n pituiseksi. Liha on hienoa, makeaa ja valkoista.

Tiikerikatkarapu ( Tyynimeri )
Iso katkarapu, joka kasvaa jopa 20 cm:n pituiseksi. Herkullista grillattuna tai salaateissa.

Hämähäkkiravut
Atlantissa, Englannin kanaalissa ja Välimeressä eläviä taskurapuja (Macropodia, Macrocheira, Maja ym.). Merihämähäkkeihin kuuluva laji Maja squinado on erityisen suosittu Ranskan Bretagnessa. Punaoranssin kuoren halkaisija 12 - 20 cm, pitkät, karvaiset raajat, pitkät sakset, kuori piikikäs, liha maukasta. Keitetään tavallisesti juuresliemessä (court-bouillon) ja tarjotaan perinteisesti kylmänä majoneesin kera. Hämähäkkirapuihin kuuluu myös jättiläistaskurapu (Macrocheira kaempferi).

Jokirapu

Katso rapu.

Katkaraputahna
Paksu, kermainen, harmaa maustetahna, joka valmistetaan auringossa kuivatetuista, suolatuista ja käyneistä katkaravuista. Voimakkaasti äyriäisen makuinen. Sopii etenkin aasialaisiin ruokiin, keittoihin ja pataruokiin.

Kaurapuuro
Kaurahiutaleista veteen tai maitoon tai niiden seokseen keitetty puuro. Tarjotaan sellaisenaan tai esim. voisilmän, sokerin, hillon, maidon tai mehukeiton kanssa. Nykyisin jälleen suosittua terveellisyytensä vuoksi.

1 2  Seuraava >>