Keittosanasto: Keittotaito - ruoanvalmistuksen nettiopas

Keittosanasto

Tältä sivulta voit hakea erikoisia sanoja tai vieraskielisiä sanoja ja niiden merkitystä.


Powered by Keittotaito

Keittosanasto haun tulokset

Osumia sanalle "kalakastike" löytyi 2.

Vietnamilainen kalakastike
Nuoc mam kuuluu ehdottomasti vietnamilaiseen keittiöön. Kalakastiketta on aina tarjolla ruokapöydässä. Vietnamilainen kalakastike on hieman makeampaa kuin thaimaalainen aivan samoin kuin japanilainen soijakastike eroaa kiinalaisesta soijakastikkeesta. Kalakastike valmistetaan pikkukaloista mm. sardellista, jotka ladotaan isoon saaviin suolan kanssa, mausteena joskus sitruunamehua tai punaista paprikaa ja niiden annetaan hapantua kuukausia, jonka jälkeen liemi siivilöidään. Korvaa ruoanvalmistuksessa suolan. Sopii keittojen, patojen, kevätkääryleiden ja munakokkelin mausteeksi. Käytetään myös pöytämausteena sellaisenaan pienestä maljasta tai pullosta tarjottuna.

Nuoc mam cham on edellisen miedonnettu muoto, jossa on lisänä limettimehua, viinietikkaa, sokeria, valkosipulia ja chiliä, käytetään dippikastikkeena.

Kalakastike
Thaimaassa hyvin tärkeä maustekastike, joka korvaa monissa ruoissa suolan. Kalakastike, naam plaa, on ruskeaa, juoksevaa ja suolaista kastiketta, jota valmistetaan kalasta ja katkaravuista käyttämällä. Seosta kypsytetään sammioissa vähintään vuosi - mitä pitempään, sen parempaa ja kalliimpaa kastiketta saadaan. Kalakastikkeessa on hyvin vahva haju. Sitä käytetään kaikenlaisissa thairuoissa mausteena ja suolan korvaajana ja myös monien muiden maustekastikkeiden tärkeänä perusaineksena, esim. korianteri-chilikastikkeessa.1