Keittosanasto: Keittotaito - ruoanvalmistuksen nettiopas

Keittosanasto

Tältä sivulta voit hakea erikoisia sanoja tai vieraskielisiä sanoja ja niiden merkitystä.


Powered by Keittotaito

Keittosanasto haun tulokset

Osumia sanalle "etana" löytyi 5

Etana, (ransk. escargot)
Oikeammin kotilo, syötävä "etana" oli varsinkin aiemmin useimmiten viinimäkikotilo eli burgundinkotilo (Helix pomatia), ransk. escargot de Bourgogne, jota tavataan mm. eräissä osissa Ranskaa mutta jota myös kasvatetaan. Kierteinen kuori eli kotilo vaaleasta ruskehtavaan, hieman raidallinen, "etana" harmaa, kiinteälihainen, pituus 4,5 cm.

Harvinaistuneen burgundinkotilon korvaa nykyisin usein sitä pienempi sagriinikotilo (Helix aspersa), ransk. petit gris, jota monet pitävät jopa paremman makuisena. Muita syötäviä kotilolajeja lehtokotilo (Arianta arbustorum), jota voidaan myös kasvattaa ja joka on yleistynyt viinimäkikotilon sijaan, ja alkuaan itäafrikkalainen, kookas akaattikotilo (Achatina), joka voi painaa jopa puoli kiloa ja jota kasvatetaan yleisesti Aasiassa ja tuodaan Eurooppaan Kiinasta. Burgundinkotiloiden kuoria täytetään usein akaattikotiloiden lihalla.

Etanoita myydään pakasteena, säilykkeenä ja valmisruokana, eräissä maissa myös elävinä, jolloin käsittely ennen valmistusta on työläs. Etanat voidaan keittää kastikkeessa tai lihaliemessä, kypsentää uunissa taikinakuoressa tai kuoriensa sisällä (valkosipuli)voissa sekä grillata. Kuoria myydään myös erillisinä. Etanat sijoitetaan niiden sisään kypsennettäviksi valkosipulivoissa ja tarjotaan kuorista, useimmiten alkuruokana. Etanat ovat arvostettua herkkua mm. Ranskassa.
Etanat ovat vähärasvaisia ja A-vitamiinipitoista purtavaa. Etanassa on myös paljon magnesiumia ja rautaa.

Smetana, hapankerma, vuolukerma
Iskukuumennetusta kermasta maitohappokäymisen avulla saatava hapanmaitovalmiste, jossa rasvaa 34 tai 42 %. Käytetään ruoanvalmistukseen, etenkin keittoihin, patoihin ja uuniruokiin, kastikkeisiin (hapankermakastike), dippeihin, uuniperunan täytteeksi ja leivontaan, kestää keittämisen. Käytetään runsaasti Keski- ja Itä- Euroopan maissa, perinteisesti mm. borssin, sillin, mädin ja blinien lisäke. Saatavissa myös vähälaktoosisena sekä sitruunalla maustettuna.

Etanapannu
Useimmiten keraaminen, joskus metallinen pienehkö, pyöreä, varrellinen uuniastia (kullekin ruokailijalle omansa), jonka syvennyksiin etanat asetellaan kypsennettäviksi yleensä kuorineen ja josta ne suoraan tarjotaan pöydässä.

Etanapihdit
Pihtimäinen pidin, jonka terien välissä etanan kuorta pidellään samalla kun etana irrotetaan kuoresta haarukalla toisella kädellä.

Pizza napoletana
Peruspizza, jossa tomaatin ja juuston lisäksi sardellia tai anjovista.

1