Hyvä muistaa grillatessa

Kesällä keittiö siirtyy ulos. Pihagrillien punaisina hehkuvilla hiilillä, nopeasti kuumenevan kaasugrillin suhinassa tai vaivattoman sähkögrillin äärellä syntyvät monenlaiset suviherkut kuten lihat, kalat ja kasvikset ja jopa jälkiruoat.

Lihaa grillattaessa kannattaa ostaa vain parasta. Sopivaa grillilihaa ovat hyvin raakakypsytetyt naudan fileet, T-luupihvi ja murea paisti, porsaan fileet ja kyljykset, lampaan fileet ja kyljykset, poron filee sekä kalkkunan rinta ja broilerin rintafilee tai koivet.

Luullista lihaa kuten broilerinkoipia paahdettaessa on hyvä muistaa, että kypsymisaika on pidempi kuin luuttomilla paloilla. Kypsennä luulliset palat hitaasti miedolla lämmöllä, yläritilällä.

Ota liha tai makkarat jääkaapista huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen grillaamista. Tasalämpöisestä lihasta saat mehevämmän tuloksen.

Marinadi maustaa lihan kauttaaltaan ja mureuttaa sitä. Suolainen maustekastike vetää lihasta nesteitä ja tekee pihvistä kuivan. Liha kannattaa pyöräyttää suolatussa mausteliemessä vasta kypsänä.

Maksa ja munuaiset ovat oivallista grillattavaa. Ne kypsyvät kädenkäänteessä. Broilerin- ja lampaanmaksasta saa herkullisia vartaita.

Kala kypsyy grillissä nopeasti. Kalan pinta on hyvä öljytä ennen grillaamista, koska se tarttuu helposti ritilöihin ja murenee kypsyessään. Kala on hyvä paahtaa halsterissa tai vuolukivilevyllä.

Vartaat ovat kauniita ja herkullisia grilliruokia. Pistele tikkuihin lihaa, makkaraa, kalaa, äyriäisiä, maksaa, sieniä, kasviksia tai hedelmiä. Älä kokoa samaan vartaaseen kovin eri aikaan kypsyviä aineksia. Lihat, kasvikset ja hedelmät on hyvä grillata eri vartaissa.

Grillausaika riippuu lihapalan koosta, paksuudesta, lämpötilasta ja grillin kuumuudesta.

Hiiligrillillä grillattaessa on hyvä muistaa, että hiilet kostutetaan sytytysnesteellä ennen ruoan asettamista ritilälle. Valitse tasakokoisia hiiliä. Briketit antavat tasaisen tuloksen. Kaasu- tai sähkögrilliä käytettäessä säästytään hiilillä ja sytytysnesteellä pelaamiselta.

Puuhiilet antavat ruoalle upean maun. Älä käytä grillaamiseen havupuuhalkoja tai käpyjä.

Odota, kunnes lieskat ovat hiipuneet ja hiilet hohkavat kuumuutta punaisina. Maltti kannattaa, muuten tulos on pinnalta karrelle palanut ja sisältä raakaa. Älä grillaa liian lähellä hiillosta. Etenkin suuria ja paksuja tai luullisia lihapaloja grillattaessa on hyvä nostaa ritilä paahtamisen alkuvaiheessa korkeammalle hiilloksen pinnasta.Alkup. 29.06.2007 - 01.08.2007
Reseptihakuun