Äyriäiset: Äyriäisten tuntomerkit ja kypsennystavat: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

Äyriäisten tuntomerkit ja kypsennystavat

Tuoreiden äyriäisten käsittely vaatii huolellisuutta. Elävät simpukat säilyttävät herkullisen makunsa suolavedessä säilytettynä (4 rkl suolaa yhtä vesilitraa kohden).
Suolattomassa vedessä ne kuolevat nopeasti. Simpukoiden parta kannattaa irrottaa vain muutamaa tuntia ennen kypsennystä, sillä muutoin maku turmeltuu.

ÄyriäinenTuntomerkitKypsennystavat
SimpukatKuorien tulee olla ehjiä ja tiukasti kiinni. Avattu simpukka on pullea ja tuoksuu raikkaalleHöyryttäminen - kuorineen. Grillaaminen tai uunissa kypsentäminen - kuorenpuolikkaassa. Muhennokset ja paistaminen - kuorettomana.
TaskurapuVirkeä ja painava. Kuori ehjä ja sakset tiukasti kiinni.Keittäminen, höyryttäminen
HummeriKokoonsa nähden painava. Pyrstö alaspäin taipunut. Sakset tiukasti kiinni ja ehjät.Keittäminen, höyryttäminen - kuorineen. Grillaaminen, uunissa kypsentäminen - kuorenpuolikkaassa. Paistaminen, muhennokset - kuorettomana.
SinisimpukatKuori tiukasti kiinni ja ehjä. Napautettaessa kuori pysyy kiinni tai eläin sulkee kuoren.Keittäminen, höyryttäminen - kuorineen. Grillaaminen, uunissa kypsentäminen - kuorenpuolikkaassa. Paistaminen, muhennokset - kuorettomana.
OsteritKuori tiukasti kiinni ja ehjä. Avattu osteri on pullea ja kauniin muotoinen ja osteria ympäröivä neste kirkasta.Nautitaan raakana. Uunissa kypsentäminen, grillaaminen - kuorenpuolikkaassa. Paistaminen, muhennokset - kuorettomana.
RavutLiha kiinteää ja rapu tuntuu painavalta. Kosteapintainen ja raikkaan tuoksuinen; ammoniakin tuoksu ja mustat pilkut ovat pilaantumisen merkki.Paistaminen, uppopaistaminen, pikapaistaminen, grillaaminen, uunissa kypsentäminen, keittäminen, höyryttäminen.
KampasimpukatMakea- ja raikastuoksuinen; joko kuorenpuolikkaassa tai aukaistuna. Simpukka on pullea ja liha kermanvaaleaa. Koralli oranssinpunainen ja kostea. Rikin tuoksu on pilaantumisen merkki.Uunissa kypsentäminen, grillaaminen - kuorenpuolikkaassa. Hitaasti hauduttaminen, paistaminen - kuorettomana.
Kalmari/ MeritursasKirkkaat silmät, raikas tuoksu. Vaalea ja mehevä liha.Uppopaistaminen, paistaminen, hitaasti hauduttaminen, uunissa kypsentäminen, muhennokset.
Torvikotilot/ RantakotilotMakea tuoksu. Napautettaessa liikkuu kuoressaan. Kovettuneen limakalvon tulee olla kostea ja tiukasti kiinni.Keittäminen - kuoressa. Muhennokset - kuorettomana.