9 - 12 kk:n ikäisen lapsen ruokavalio: Lastenruoka: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas
Tärkeää tietoa munasta
Tärkeää tietoa kalasta
Liha
9 - 12 kk:n ikäisen lapsen ruoat

9 - 12 kk:n ikäisen ruokavalio

Tähän ikään mennessä useimmat lapset ovat saaneet ensimmäiset hampaansa. On tärkeää, että hampaat saavat alusta alkaen työtä. Vaikka hampaat eivät olisi vielä puhjenneetkaan, voi lapsen ruoka olla entistä karkeajakoisempaa. Soseisiin voi jättää selviä liha- ja kasvispaloja ja perunan vaihtoehtona voi joskus tarjota tummaa makaronia. Myös voileipä voidaan jo sisällyttää lapsen ruokavalioon.

Maitovalmisteet kuten piimä, viili, raejuusto, maustamaton jogurtti, maitorahka, juusto ja jäätelökin voivat kuulua kahdeksan kuukauden ikäisen lapsen ruokalistalle.

Lasta aletaan totuttaa vähitellen myös keittämättömään ja laimentamattomaan kevytmaitoon. Sopiva määrä maitovalmisteita on 6 dl päivässä. Velli sisältyy myös tähän määrään.

Lapsi alkaa tässä iässä osoittaa itsenäistymisen merkkejä. Lautaselle voi paloitella keitettyä porkkanaa tai perunaa tai kuutioida omena pieniksi kuutoiksi, joita lapsi voi poimia suuhunsa. Myös raakaa porkkanaa voi antaa lapselle pureskeltavaksi.

Ateriat
Lapsi siirtyy vähitellen perheen normaaliin ruokaan ja ateria-ajat mukautuvat perheen ruokailurytmiin.

1. ateria: velli tai puuro ja maito

2. ateria: peruna- ja kasvissosetta, liha-, kana-, maksa-, kananmuna- tai kalasosetta, juomana vesi tai maito

3. ateria: marjoja tai hedelmää, viiliä, jogurttia tai maitoa

4. ateria: kuten 2. ateria

5. ateria: velli tai puuro ja maito

Lisäksi: A - D-vitamiinivalmistetta

Ruoanvalmistusohjeita
Lapsen ruokia ei saa käristää eikä maustaa voimakkaasti. Ruokaan lisätään hyvin vähän suolaa. Soseutetusta ruoasta siirrytään karkeajakoiseen, pureskelua vaativaan ruokaan.

Reseptihakuun