6 - 8 kk:n ikäisen ruokavalio: Lastenruoka: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

6 - 8 kk:n ikäisen ruokavalio

Puolen vuoden iässä lapsi tottuu helposti uusiin makuihin ja oppii nielemään kiinteää ruokaa. Puolen vuoden jälkeen pelkkä äidinmaito ei enää riitä turvaamaan lapsen ravinnontarvetta. Tässä iässä voidaan lapselle tarjota keitettyä, soseutettua lihaa, maksaa, kanaa, kalaa ja munaa pieninä annoksina. Sekoita uutta ainesta peruna- ja kasvissoseen joukkoon ja suurenna annosta vähitellen. Sekoita 1/2 - 1 rkl lihasosetta 1 - 2 dl:aan kasvissosetta.

Kypsennä vähärasvainen vasikan-, naudan- tai sianliha, kana, maksa tai kala vähässä vedessä tai uunissa. Hienonna kypsä tuote veitsellä hakkaamalla tai tehosekoittimessa jauhamalla. Myös vähärasvainen jauheliha ja jauhettu maksa sopivat vauvanruoan valmistukseen.

Makkaraa, maksapasteijaa ja juustoa ei pidä antaa vielä tämän ikäiselle lapselle niiden korkean suola- ja lisäainepitoisuuden vuoksi.

Myös vellien ja puurojen antaminen voidaan aloittaa 5 kk:n iässä. 1 - 2 maitoateriaa päivässä voidaan jo korvata vastaavalla määrällä velliä.

Teolliset lastenvellit ovat kotitekoisia vellejä suositeltavampia, koska vellijauheisiin on lisätty B-, C- ja E-vitamiineja ja rautaa.

Itse voit keittää vauvan vellin tai puuron graham-, ohra-, ruis- tai tattarijauhoista tai kaura- ja alkiomannasuurimoista. Velleihin ja puuroihin ei pidä lisätä kermaa, voita eikä sokeria.

Alle 8 kk:n ikäisen lapsen ruokaan ei lisätä suolaa eikä ruoanvalmistukseen käytetä suolaisia ruoka-aineita.

Päivän ateriat
Äidinmaidolla on edelleen tärkeä asema lapsen ruokavaliossa. Vauvalle annetaan äidinmaitoa jokaisella aterialla niin kauan kuin imetystä jatketaan. Jos imetys on loppunut, äidinmaito korvataan vastikkeella.

1. ateria: äidinmaitoa tai vastiketta, velliä tai puuroa

2. ateria: peruna- ja kasvissosetta, johon on lisätty liha-, maksa-, kana-, kala- tai munasosetta (aluksi vain makuannoksina). Juomana äidinmaito tai sen vastike tai vesi.

3. ateria: äidinmaitoa tai sen vastiketta, halutessa lisänä hedelmä- tai marjasosetta.

4. ateria: hedemä- tai marjasosetta tai velliä tai puuroa ja maitoseosta tai kuten ateria 2. Juomana äidinmaidon tai sen vastiketta tai vettä.

5. ateria: äidinmaitoa tai sen vastiketta tai velliä tai puuroa.

Lisäksi: A - D-vitamiinivalmistetta neuvolan ohjeen mukaan.

6 - 8 kk:n ikäisen ruoat
Reseptihakuun