4 - 6 kk:n ikäisen ruokavalio: Lastenruoka: Keittotaito - ruoanvalmistuksen opas

4 - 6 kk:n ikäisen ruokavalio

Vaikka äidinmaito onkin edelleen lapsen ravitsemuksen perusta voidaan lapselle suoda n. 3 kuukauden iässä ensimmäiset kokemukset "oikeasta ruoasta". Lisäruoan antaminen voidaan hyvin siirtää 5 - 6 kuukauden ikään, varsinkin jos lapsi saa lisäruoasta vaivoja.

Lisäruokaa ja yleensä aina uutta ruokaa, annetaan alkuun hyvin pieniä määriä esim. teelusikallinen kerrallaan. Anna uutta ruoka-ainetta, yhtä kerrallaan lapselle viikon verran ennen kuin siirryt seuraavaan kokeiluun. Tällä tavoin lapsi oppii uuden maun ja tottuu ruoan uuteen rakenteeseen. Myös mahdolliset herkistymisoireet jollekin ruoka-aineelle ehtivät ilmaantua tässä ajassa.

Annosten kokoa suurennetaan vähitellen 4 ruokalusikalliseen. Tätä suurempia lisäruoka-annoksia ei 4 kk:n ikäiselle lapselle tule antaa.

Lisäruoka
Aloita lisäruokaan totuttelu mehuilla. Käytä mehujen valmistusaineina marjoja, hedelmiä ja hedelmä- ja marjasoseita. Suositeltavia aloitusmehujen aineksia ovat musta- ja punaherukka, mustikka, vadelma, omena, ruusunmarja(sose) ja tomaatti.

Survo huuhdotut marjat, kunnes mehu irtoaa, siivilöi mehu ja laimenna se kylmällä keitetyllä vedellä. Hedelmä- ja marjasoseet voi laimentaa juotaviksi keitetyllä, kylmällä vedellä. Mehulingolla valmistat mehun vaivatta paitsi marjoista myös hedelmistä ja juureksista. Kypsästä tomaatista irtoaa mehu lusikalla kovertamalla.

Vauvan mehua ei makeuteta. Poikkeuksen tekee sairas lapsi, jolle annetaan juotavaa ruoan asemesta ja tällöin energian saannin turvaamiseksi mehu sokeroidaan.

Valmiita vauvanjuomia, erilaisia hedelmä- ja marjamehuja voi antaa lapselle kotona valmistettujen mehujen ohella.

Lapsen totuttua mehuun voi tarjota hänelle jo marjoista ja hedelmistä valmistettuja soseita ja raasteita.

Sopivia sose- ja raasteaineksia ovat banaani, omena, päärynä, ruusunmarja, mustikka, vadelma, herukat, tomaatti, kurkku ja porkkana.

Banaanin, omenan, päärynän ja tomaatin voi hienontaa lusikalla raaputtamalla. Pehmeät marjat soseutuvat haarukalla tai lusikalla painellen, raastinrauta ja tehosekoitin auttavat kovien ainesten hienontamisessa. Keitettyjä kasvissoseita voit valmistaa perunasta, porkkanasta, kukkakaalista, herneistä ja pakastevihanneksista.

Keitä kasvikset vähässä vedessä kannen alla kypsiksi. Hienonna kasvikset haarukalla survoen, sosemyllyllä tai tehosekoittimessa. Löysennä sose sopivaksi kasvisten keitinliemellä tai keitetyllä vedellä. Älä lisää ruokaan suolaa, jauhosuurusta tai rasvaa.

Reseptihakuun