Keittosanasto: Keittotaito - ruoanvalmistuksen nettiopas  

Keittosanasto

Tältä sivulta voit hakea erikoisia sanoja tai vieraskielisiä sanoja ja niiden merkitystä.
Hakuvinkki!


Powered by Keittotaito

Keittosanasto haun tulokset

Osumia sanalle "karjalanpaisti" löytyi 1.

Karjalanpaisti, ( lihapotti, uunipotti, ruukkupaisti, uunipaisti )
Perinteinen uunissa kypsennetty pataruoka, johon käytetään noin kolmannes kuutioitua naudanlihaa ( esim. luista lapaa, rintaa, etuselkää, potkaa tai ulko- tai kulmapaistia ), noin kolmannes sianlihaa ( esim. etuselkää, lapaa, talouskyljystä ) ja noin kolmannes lampaanlihaa ( rintaa, lapaa ) suurehkoina paloina ( 4 - 6 cm halkaisija ), joskus hieman maksaa tai munuaista, lisäksi toisinaan sipulia ja porkkanaa paloina sekä suolaa, pippuria, laakerinlehtiä, timjamia ja hiukan kylmää vettä. Liemi pysyy kirkkaana, kun vesi pannaan uuniastiaan kylmänä. Nykyisin myydään usein valmiiksi paloiteltuja ja koostettuja karjalanpaistilihoja, useimmiten kuitenkin ilman lampaanlihaa ja melko pieniksi paloiksi pilkottuna.
Ruoan annetaan muhia uunissa kannen alla sekoittamatta, leivinuunissa vähintään neljä tuntia, alun perin leivinuunin jälkilämmössä koko yön, sähköuunissa korkeintaan 100°C:ssa 6 - 10 tuntia.
Karjalanpaisti tarjotaan perinteisesti karjalanpiirakoiden tai perunasoseen ja puolukkasurvoksen tai -hillon kera, usein myös pitoruokana. Alkuaan tämän ruokalajin nimitys ei ollut karjalanpaisti vaan ( eri alueilla ) lihapotti, uunipotti, ruukkupaisti tai uunipaisti.1